Basiskeukentrilogie van Verheyden en Le Duc gaat internationaal

Recept: suikertaart

Het sexy black number is een triootje geworden. Vanaf 20 september ligt deel drie van de basiskeukentrilogie van schrijver Filip Verheyden en fotograaf Tony Le Duc in de winkel. Na De basis en Het product volgt Het gerecht: 150 klassieke gerechten van over de hele wereld. Van paling in 't groen tot snert, van dim sum tot ossobuco, quiche, Caesar salad en waterzooi. Klassiek betekent in dit geval vooral, maar niet uitsluitend, traditioneel. Er staan ook enkele vernieuwende bereidingen van de jongste jaren in, zoals de fameuze El Bulli-achtige deconstructie van tortilla de patatas en een recept waarvoor je een Pacojet nodig hebt. Filip Verheyden heeft gepoogd om steeds zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke recept te komen en het to the point neer te schrijven. Dat geeft Het gerecht ook een licht nostalgische toets die mooi in evenwicht gehouden wordt door Le Ducs fantastische foto's.

Opnieuw is de vormgeving bijbels: klein formaat, harde kaft, zwart linnen, goud op snee, rood leeslint. Opnieuw is de fotografie ongewoon, opvallend en sterk. Opnieuw is het hele concept bijzonder origineel in al zijn eenvoud.



Deze keer permitteren Le Duc en Verheyden zich zelfs een voor de hand liggende Spielerei: vijf exemplaren van Het gerecht hebben als binnenwerk de Bijbel gekregen. Boekhandelaars en kopers zullen onmogelijk het verschil met de echte exemplaren kunnen zien ...