BRUSSEL - Werkgevers van kleine ondernemingen (1 tot 10 werknemers) verkiezen hoofdzakelijk maaltijdcheques om als extra-legaal voordeel aan hun personeel te geven. Dat blijkt uit een studie van het sociaal secretariaat Groep S bij een deel van zijn cliënteel. In Vlaanderen komt de hospitalisatieverzekering meer voor dan in Brussel en Wallonië.

Groep S voerde bij het cliënteel een studie uit naar extra-legale voordelen. In bijna 60 procent van de gevallen waarin de werkgever extra-legale voordelen toekent, gaat het om maaltijdcheques. De groepsverzekering komt op de tweede plaats (22,4 procent). In 9,5 procent van de gevallen hebben de werknemers een bedrijfswagen. De hospitalisatieverzekering is goed voor 6,2 procent van het totaal.

Een fietsvergoeding, waarbij de werknemer wordt vergoed als hij met de fiets komt werken, wordt slechts sporadisch toegekend. Omdat de meeste kmo's familiebedrijven zijn, komen ook aandelenopties als extra-legaal voordeel heel weinig voor.

Het meest opvallende verschil tussen de regio's is er op het vlak van de hospitalisatieverzekering. Die komt meer voor in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. In het zuiden van het land is de groepsverzekering -als een vorm van pensioensparen- dan weer meer verspreid.

Groep S heeft meer dan 20.000 ondernemingen in zijn klantenportefeuille en beschikt over 32 kantoren in België. De groep staat vooral sterk in de bouw- en distributiesector.