BRUSSEL - De bank- en verzekeringsholding KBC fuseert in tegenstelling tot bepaalde berichten wel degelijk met Almanij. Technisch gaat het om een fusie door opslorping, zo blijkt uit documenten die het kredietagentschap Moody's verkeerdelijk publiek maakte. De hele verrichting zou volgens sommigen donderdag bekendgemaakt worden, maar dat kon gisteren niet bevestigd worden.

De spanning in het kamp van Almanij en KBC liep gisteren verder op. ,,D-day'', de dag van de communicatie van de structuurvereenvoudiging van de groep, lijkt nu wel heel nabij. Of het effectief donderdag wordt, werd gisterenavond niet meer bevestigd maar wat wel duidelijk is, is dat de fusie op schema zit.

De krant De Tijd schreef gisteren nog dat het scenario van een fusie van de baan was maar dat lijkt op een misverstand te berusten. Wat aan de orde is, is een fusie door opslorping vanuit KBC. Het scenario werd door het kredietagentschap Moody's afgelopen vrijdag publiek gemaakt, één dag nadat de koers van Almanij en KBC een opmerkelijke opstoot kende. Wat er toen gebeurd is, is nog altijd niet duidelijk.

Volgens Moody's, dat gevraagd was een zogenaamde ,,schaduw-rating'' uit te brengen over de geplande groepsstructuur, zal na de verrichting 47% van de aandelen KBC vrij verhandelbaar zijn tegenover ongeveer 30% nu. Dit betekent dat 53% van de aandelen in vaste handen zou zijn. De grotere verhandelbaarheid geeft de groep meer visibiliteit. KBC zou na de fusie door opslorping zijn naam wijzigen in KBC Groep. Goldman Sachs adviseert de verrichting.

Dat de Londense afdeling van Moody's zijn inschatting over de nieuwe structuur publiek bekendmaakte, wekte de afgelopen dagen zowel bij KBC als bij de toezichthouder wrevel op. De CBFA heeft Moody's om uitleg gevraagd en wil weten hoe het kredietagentschap denkt dergelijke fouten te vermijden. Op de beurs gaf het lek geen aanleiding tot nieuwe speculatie. De volumes bleven beperkt terwijl de koers van beide aandelen daalde. Almanij verloor een halve euro tot 75,3 euro. Bij KBC ging er evenveel af tot 59,3 euro.

(pdd)