-  Onvoldoende informaticabeveiliging
-  44 procent Brusselse bedrijven lijdt verlies
-  Ifo verlaagt groeiprognose

Onvoldoende informaticabeveiliging

Uit een onderzoek van De Belgische Club voor Informaticabeveiliging Belcliv blijkt dat bedrijven nog onvoldoende rekening houden met het gevaar dat uitgaat van de IT-gebruikers. Er is wel een tendens om voor informaticabeveiliging een interne verantwoordelijke aan te duiden, maar nog steeds ruim een derde van de bedrijven moet het zonder verantwoordelijke stellen. Ook aan de opleiding schort nog wat: 72 procent plant geen tot slechts één week opleiding. Ondernemingen hebben ook maar beperkte middelen veil voor hun IT-beveiliging. Amper een kwart trekt hiervoor een specifiek budget uit.

Toch vinden de meeste ondernemingen hun beveiliging voldoende of zelfs goed, maar dat wijst wellicht op zelfoverschatting. Dat mag blijken uit bijvoorbeeld de toename van het aantal virusinfecties met 20 procent ten opzichte van 1998.

(nna)

44 procent Brusselse bedrijven lijdt verlies

Bijna 44 procent van de 44.700 bedrijven in Brussel die hun balansen indienen bij de Nationale Bank, lijden op basis van hun jaarrekeningen over 2003 verlies. In Vlaanderen en Wallonië geldt dat voor respectievelijk 35 en 36 procent van de bedrijven.

In een jaar tijd is het aantal verlieslatende bedrijven in de hoofdstad gestegen met 2,6 procent, terwijl dat aantal in Vlaanderen en in Wallonië stabiel bleef.

De cijfers komen uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Kamer van Koophandel en Industrie van Brussel en door het Verbond van Ondernemingen in Brussel (VOB) op basis van de maatschappelijke zetels van bedrijven, en niet van de exploitatiezetels. De twee organisaties relativeren daarom zelf de draagwijdte van de studie.

Ifo verlaagt groeiprognose

Twee Duitse economische instituten verlaagden gisteren hun groeiprognoses voor Duitsland. Het Ifo-instituut uit München verwacht volgend jaar een groei van 1,2 procent, het HWWA uit Hamburg voorspelt een groei van 0,9 procent. In oktober voorspelden de zes grootste Duitse conjunctuurinstituten, waartoe ook het Ifo en het HWWA behoren, nog een groei van 1,5 procent voor 2005.

Volgens het HWWA zal de export minder sterk groeien door de sterke euro en door de vertraging van de wereldwijde groei. Bovendien worden de consumentenbestedingen afgeremd door de hoge werkloosheid.

De Duitse minister van Economie, Wolfgang Clement, had kritiek op de verlaging van de groeiprognoses. Hij zei dat economische voorspellingen een ,,loterij'' geworden zijn.

(bloomberg)