Met 50.000 tegen  het patronaat
Foto: © Ivan Put
BRUSSEL - Vijftigduizend vakbondsmilitanten hebben het centrum van Brussel gisteren groen, rood en blauw doen kleuren. De vakbondsleiders waren opgetogen over de grote opkomst. Het was de bedoeling dat Cortebeeck, Mordant, Haaze en co na hun toespraken aan het Noordstation in groep naar de kop van de betoging zouden worden geleid. Maar dat bleek door de volkstoeloop een onhaalbare zaak.

HET kon de tevredenheid bij de top van ACV, ABVV en ACLVB niet drukken. ,,Met 50.000 betogers staan we sterk bij de onderhandelingen. We staan niet alleen, dat is nu wel duidelijk. De werkgevers weten nu dat er tegenover hun harde houding een tegengewicht bestaat.''

Volgens ACV-voorzitter Luc Cortebeeck hebben de onderhandelingen, vandaag met de werkgeversfederaties VBO en Unizo, ,,zeker nog zin''. Maar de vakbondsleden hebben laten zien wat het akkoord moet inhouden: loonsverhoging boven de index, verlenging van de brugpensioenregelingen, geen ongelimiteerd gebruik van overuren.

Cortebeeck was resoluut. ,,Het loonoverleg moet woensdag of uiterlijk donderdag resultaten opleveren, of er is geen akkoord. De tijd van uitstel en doorschuiven is voorbij. Het wordt erop of eronder. Het is aan de werkgevers om een stap te doen en hun voorstellen bij te kleuren.''

ABVV-voorman André Mordant kreeg veruit het meeste applaus bij de toespraken. Dicht bij het podium stonden grote delegaties van de FGTB-afdelingen uit Bergen en Luik, en van bedrijven als Caterpillar en Glaverbel.

De liberale vakbondsleider Guy Haaze deed zijn duit in het zakje door nog meer acties te beloven ,,als de werkgevers dit signaal niet willen begrijpen''.

Om 11.15 uur, als de vakbondsleiding een vergeefse poging doet om vooraan te geraken, worden de eerste groepen betogers al halfweg de route naar het Zuidstation gesignaleerd, aan de beurs. Daarachter gaan dikke drommen manifestanten stapvoets op weg. Het defilé duurt meer dan twee uur. De straten zijn herschapen in een zee van vooral groene en rode vlaggen en regenjasjes. Duizenden voetzoekers gaan af, maar de sfeer wordt nooit grimmig. ,,Ingehouden combattief'', noemt een van de vakbondssecretarissen het. De 100 man sterke eigen ordedienst van de vakbonden en de politiediensten moeten niet ingrijpen, er zijn geen incidenten.

Aanvankelijk had de politie het over 35.000 betogers, maar na afloop was ook de officiële telling opgelopen tot bijna 50.000, zoals de vakbonden zelf al hadden aangegeven. De drie vakbonden hadden 550 volle autobussen naar Brussel gebracht, en 20.000 militanten waren met de trein gekomen.

Opmerkelijk waren de delegaties van de non-profitsectoren - de witte woede duurt voort - en her en der van groepjes ambtenaren. In de Antwerpse stadsdiensten werd gisteren op halve kracht gewerkt. Door de deelname van personeel van De Lijn werd het openbaar vervoer in Vlaanderen gisteren zwaar verstoord. Buiten de aangekondigde 24-urenstaking bij Van Hool liepen geen berichten van werkonderbrekingen binnen.

Bladzijde 20: commentaar: Vrees wegnemen.

Bladzijde 56: Laatste kans voor nationaal loonoverleg.