Bedrijfsresultaten waren gisteren de motor achter de koersstijgingen in Japan en vooral in de Verenigde Staten, waar de indexen de hele dag met het hoogste peil sinds de zomer van 2001 flirtten. In Europa hielden winnaars en verliezers elkaar zowat in evenwicht.

In Azië werkten vooral de Japanse banken en de autofabrikanten zich in de kijker. De Shinsei Bank kondigde aan dat de halfjaarresultaten flink verbeterd zijn dankzij de toegenomen kredieten aan bedrijven en consumenten. Ook de autobouwers doen het goed. Toyota verwacht voor volgend jaar een omzetstijging van 7 procent en Honda heeft een verkoop van 3,4 miljoen wagens in het vooruitzicht, een record.

In Europa kregen de banken klappen na minder goede economische cijfers voor Duitsland en Groot-Brittannië. Analisten vrezen dat de bedrijven daardoor minder zullen presteren en dat is slecht nieuws voor de kredietverlening van de banken.

Deutsche Bank, de nummer drie in Europa, zakte 0,8 procent. HVB, de tweede bank in Duitsland, moest 1,3 procent omlaag. HBOS, de grootste Britse verstrekker van woonkredieten, verzwakte een half procent en UBS, de grootste bank in Europa, incasseerde een koersdaling van 1,2 procent.

De Britse sigarettenproducenten incasseerden gisteren een nieuwe beperking van het soort reclame die ze mogen maken. Imperial Tobacco dook 2 procent omlaag en de Gallaher Group, producent van onder meer Benson & Hedges en de Silk Cut sigaretten, zakte 1,4 procent.

In eigen land sloot de Bel-20 0,31 procent hoger, vooral dankzij Dexia en Fortis, samen goed voor een stijging met 9,02 punten. Dexia steeg 1,1 procent, Fortis 0,6 procent. Ook UCB presteerde sterk met een winst van 2,7 procent. Maandag zakte de chemiewaarde 2,1 procent. Belgacom klom 2,3 procent.

De vijf aandelen die in maart uit de Bel-20 verdwijnen reageerden uiteenlopend. Bekaert was koploper met een verlies van 1,8 procent. Cofinimmo verloor 0,6 procent en D'Ieteren sloot 0,3 procent lager. Barco steeg 1,3 procent en Omega Pharma ging 1,6 procent hoger.

In Amerika trokken de beleggers zich op aan de beter dan verwachte vooruitzichten van de chipproducent Intel en Union Pacific, de grootste Amerikaanse spoorwegmaatschappij van de VS. Twee uur voor slot stond de Dow driekwart procent hoger terwijl de Nasdaq bijna 1 procent winst liet optekenen.