Bel-20 bedrijven woedend op Euronext
Paul Buysse. Foto: © Marc Herremans
BRUSSEL - De vijf bedrijven die eind februari uit de beursindex Bel-20 gegooid worden, zijn boos op Euronext. Alle vijf hekelen ze het gebrek aan communicatie over de maatregel. Verscheidene bedrijven ervaren de maatregel als een aanslag op hun inspanningen naar beleggers toe.

De Vlaamse staaldraadgroep Bekaert reageerde gisteren bijzonder boos op de maatregel van Euronext Brussel. ,,Dit is onheus en bijna hallucinant. We zijn een uur voor het begin van de persconferentie ingelicht en voor een voldongen feit geplaatst. De Bel-20-commissie zou zich niet uitgesproken hebben over de wijziging. Bekaert heeft sinds 2001 belangrijke inspanningen, ook financieel, geleverd om de liquiditeit van het aandeel te verhogen en het aandeel te internationaliseren via presentaties in New York, Edinburgh en Frankfort. Dat betekende mensen daarnaartoe sturen, en verplaatsingen.''

,,Bankiers adviseerden ons om beter aan de Bel-20-criteria te voldoen. De Bel-20 gaf ons als groot Vlaams bedrijf internationale visibiliteit en nu besluit men zomaar de Belgische beursindex te verschralen tot vooral financiële waarden, zonder consideratie voor de industrie. We worden nog kleiner en nog schraler'', reageert baron Paul Buysse, de voorzitter van Bekaert. Buysse zegt verschillende sporen te bestuderen om de belangen van zijn aandeelhouders te dienen. ,,Ook in politieke kringen gaan de wenkbrauwen omhoog.'',,Wij zijn zeer ontgoocheld over het gebrek aan communicatie vanwege Euronext'', zegt een woordvoerder van Cofinimmo , het grootste Belgische vastgoedfonds dat ook vanaf maart uit de Bel-20 verdwijnt. ,,Wij werden maandagavond pas net voor de start van de persconferentie op de hoogte gebracht van de beslissing.'' Cofinimmo overlegt met de andere bedrijven over actie.

,,Wij hopen dat de beslissing weinig invloed zal hebben op onze koers. De vastgoedwaarden deden het dit jaar uitstekend, en volgens ons zal dat ook volgend jaar zo zijn, ook zonder deel uit te maken van de Bel-20. Onze buitenlandse investeerders zijn bovendien professionelen die vooral vastgoedindexen in de gaten houden. Naar de Bel-20 kijken zij nauwelijks of niet.''D'Ieteren relativeert de gevolgen van de verwijdering uit de Bel-20, zegt Benoit Ghiot, de financieel directeur van de D'Ieteren groep. D'Ieteren maakt niet alleen deel uit van de Bel-20, maar ook van Europese indexen als de Euronext-150 en de MSCI-500, en die zijn belangrijker dan de Bel-20, zegt Ghiot.

Ook de nieuwe notering op de Bel Mid, het segment voor de midcaps, is volgens Ghiot geen slechte zaak voor D'Ieteren. ,,Er is een grote interesse voor midcaps.'' Bovendien zal D'Ieteren goed gepositioneerd zijn in de Bel Mid.

Toch is Ghiot niet gelukkig met de manier waarop Euronext over de hervorming van de Bel-20 gecommuniceerd heeft. ,,De notering is een belangrijk aspect voor een bedrijf'', zegt hij. Doordat de bedrijven pas op het allerlaatste moment verwittigd werden van de herschikking door Euronext Brussel, hebben ze geen tijd gehad om de consequenties te onderzoeken.

Barco is bijzonder misnoegd over de verwijdering uit de index. Hoewel er gisteren nog geen effect op de koers was, vreest het bedrijf dat veel fondsen die de Bel-20 volgen, Barco uit hun selectie zullen verwijderen. Bovendien vindt woordvoerder Jean-Pierre Tanghe dat een bedrijf als Barco, waarvan 91 procent van de aandelen vrij verhandelbaar is en 66 procent jaarlijks effectief van eigenaar verwisselt, in de index thuishoort. Dat de relatief geringe marktkapitalisatie een voldoende reden zou zijn om Barco uit de selectie te verwijderen, betwist Tanghe. ,,Wij hebben daar nog nooit klachten over gehad, terwijl 35 procent van ons kapitaal in handen is van Britse en Amerikaanse beleggers.'' Ook voor de manier waarop de wijziging werd aangekondigd, heeft Tanghe geen goed woord over. ,,We hoorden het één uur voor de persconferentie. We hadden dus geen mogelijkheid om onze aandeelhouders correct in te lichten. Voor een bedrijf als Euronext, dat qua transparantie een voorbeeldfunctie heeft, is dat beneden alle peil.''Bij Omega Pharma deelt bedrijfsleider Marc Coucke de kritiek: gebrekkige communicatie, verschraling van de beurs en een index die niet langer representatief is voor de Belgische economie. Coucke stipt aan dat hij belangrijke inspanningen heeft gedaan inzake liquiditeit. Coucke zelf kwam onlangs negatief in het nieuws met een laattijdige winstwaarschuwing.

Directeur Vincent Van Dessel van Euronext Brussel is niet echt onder de indruk van de kritiek over de laattijdige communicatie. ,,We vonden het niet echt zinvol te wachten op reacties'', zei hij aan Belga. ,,Elk bedrijf kan nu langskomen, zodat we de achtergrond van de beslissing kunnen uitleggen. Ik denk dat de bedrijven zich soms niet bewust zijn van het belang van de mid caps.'' Hij geeft wel toe dat de Bel-20 na de herschikking minder representatief is voor de Belgische economie. ,,Maar als beleggers een goede voorstelling van de Belgische economie willen, dan moeten ze de Brussels All Shares-index (BAS) maar nemen. De Bel-20 blijft in de eerste plaats een tradingproduct.''