ANTWERPEN (belga) - Het Antwerpse parket tekent beroep aan tegen de vrijlating van Dirk Van Praag, Jan Goesaert en Boudewijn Van Ussel. De raadkamer had de drie verdachten in de fraudezaak rond de overname van Hugo Van Praag maandag vrijgelaten, op voorwaarde dat ze geen contact met elkaar hadden.

Het parket tekende beroep aan omdat er nog steeds gevaar voor collusie bestaat. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. De gegevens van de rogatoire opdracht naar Zweden moeten volgens de parketwoordvoerder Jan Poels nog verwerkt worden. Het onderzoek zou in januari worden afgerond.

De onderzoeksrechter en enkele speurders trokken begin december naar Zweden om onder meer Patrick Källberg aan de tand te voelen. Het gerecht probeert te bewijzen dat hij doelbewust een fraudeschema heeft opgezet toen hij met zijn groep United Telecom Nordiska de kasgeldvennootschap Hugo Van Praag overnam.

Die werd opgericht bij de overname van Hugo Van Praag door de Britse keten Kingfisher. Dirk Van Praag had 40,17 procent vennootschapsbelasting moeten betalen op de 30 miljoen euro die in kas zat. Die belasting is volgens het gerecht ontdoken.

Van Praag deed hiervoor een beroep op de bedrijfsrevisor Van Ussel van Ernst & Young en de zakenbankier Goesaert. Als ze een koper vonden die bereid was om nieuwe investeringen te doen, konden ze zo de belastingfactuur vermijden. Die koper was Källberg.