Vlaams ABVV zet zich schrap
André Mordant (l.) volgt tijdelijk Mia De Vits op aan het hoofd van het ABVV.

Foto: belga
BRUSSEL - Mia De Vits heeft haar ontslagbrief nog niet geschreven. Maar voor de socialistische vakbond was het gisteren de eerste werkdag zonder De Vits als voorzitster. De drie regionale ABVV-bureaus kwamen apart bijeen voor een eerste debat over haar opvolging. De Vlaamse vakbondsleiders spraken stoere taal.

DE Vits wil tot aan haar verkiezing voor de SP.A als Europees parlementslid, op 13 juni, in dienst blijven van het ABVV, als gewone werkneemster. Zolang ze zelf geen ontslag neemt, blijft ze de titel van voorzitter dragen. Alleen een statutair congres kan haar afzetten als voorzitter. Maar na de aankondiging van haar overstap naar de politiek zit ze geen vergaderingen meer voor en is ze geen spreekbuis meer van het ABVV. Haar situatie is vergelijkbaar met die van VLD-voorzitter Karel De Gucht.

Het opvolgingsdebat is intussen al begonnen, met aparte vergaderingen van de Vlaamse, Waalse en Brusselse vakbondsleiders. De Waalse FGTB legde geen verklaringen af, maar de Vlaamse voorman Xavier Verboven liet na afloop zijn blijvende steun noteren aan het project van De Vits ,,om van het ABVV een moderne en transparante vakbond te maken''. Pittig detail: Mia De Vits was aanwezig op de vergadering van het Vlaams bureau, onder kameraden.

De afdelingsvoorzitters Dirk Schoeters (Antwerpen) en Mil Kooyman (Gent) laakten de ,,macho-machtsspelletjes'' van de FGTB. ,,Wie er op rekent dat de moderniseringsplannen met het vertrek van Mia in de koelkast belanden, zal bedrogen uitkomen'', aldus Schoeters.

De Vlaamse hang naar meer autonomie wordt groot. Zegt Schoeters: ,,Gezien de verschillen tussen de economieën en arbeidsmarkten in de drie regio's moeten, binnen de federale vakbondsstructuur, afwijkende oplossingen per regio mogelijk zijn. Nu meer dan ooit.'' Dat betekent volgens de nummer één van ABVV-Antwerpen ,,een sterker en beter omkaderd Vlaams ABVV, met autonome standpunten''. Dat Vlaams ABVV telt iets meer dan de helft van de 1,2 miljoen vakbondsleden.

Een mogelijke omvorming van de huidige federale naar een confederale structuur, met de bijbehorende herijking van de verstoorde communautaire evenwichten, zal ongetwijfeld een maandenlang en hard debat veroorzaken. Ook de verhouding tussen de federale vakbondskoepel en de financieel autonome beroepscentrales zal herbekeken moeten worden. De twee dossiers overstijgen de keuze van de persoon die De Vits als voorzitter moet opvolgen, al zal die keuze de belangrijkste indicatie zijn voor een herstel van het onderlinge vertrouwen of voor het risico op een open breuk en een opdeling van het ABVV.

In ieder geval gaat de vakbondsbetoging van het ABVV en het christelijke ACV, op 20 maart in Oostende, door. De Vits zal er naar eigen zeggen ook zijn. Voor secretaris Rudy De Leeuw is ze welkom. ,,Mia is geen paria geworden.''

(jir)