Het was gisteren zoeken naar een duidelijk thema op de beurzen. Nogal wat beleggers namen winst op hun beleggingen in technologieaandelen, maar daar stonden weinig ,,vervangingsinvesteringen'' tegenover. Per saldo verloor de beurs vooral in Europa terrein. In Azië kon de MSCI Asia-Pacific Index wel nog 0,7% winnen.

In Tokyo steeg de Nikkei met 0,3%, onder leiding van de financiële waarden. De Japanse bankwaakhond deed een oproep aan de regering en de centrale bank om samen te werken om het economische herstel alle kansen te geven. De banken profiteerden ook van herbeleggingen van geld dat vrijkwam uit de verkoop van andere aandelen.Europa zag de beursindexen flink dalen door de leegloop van kapitaal uit technologiewaarden zoals Nokia, Philips en ASML. De Dow Jones Stoxx 50 Index verloor kort na half zes 0,9% tot 2.770,58 punten. De Stoxx 600 liet 1% liggen, de Euro Stoxx 50 zelfs 1,2%.

Nokia kon niet profiteren van relatief optimistische verwachtingen bij Deutsche Bank en duikelde 3 % lager naar 18,22 euro. De bank verhoogde haar voorspelling voor de winst in het eerste kwartaal van 20 tot 21 cent.

Ook Philips moest 2,7 % achteruit, tot 24,43 euro. De Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon daalde met twee procent tot 11,58 euro. ASML, dat machines levert aan Infineon en andere chipmakers, daalde met 5,2 % tot 14,78 euro. ,,De technologieaandelen hebben de top van hun cyclus bereikt'', zegt hoofdeconomist Geert Noels van het Brusselse beurshuis Petercam. ,,Het is ook een signaal dat de wereldwijde groei misschien zijn piek zal kennen in het eerste of tweede kwartaal.''

In de internethoek was de Duitse aanbieder T-Online de zwaarste verliezer, met een daling van 12 % tot 9,35 euro. De groep zag zijn omzet maar met 9,8 % toenemen, de helft minder dan de markt verwachtte. Moederbedrijf Deutsche Telekom daalde met 0,9% tot 15,92 euro.

Nog in Frankfort liet de automaker Volkswagen 3,1% liggen tot 38,2 euro. Het bedrijf gaat de komende twee jaar voor 2 miljard euro extra kostenbesparingen doorvoeren. Concurrent DaimlerChrysler ging mee in bad en daalde met 1,7% tot 36,05 euro.

Deutsche Bank liet 3% liggen tot 72,47 euro nadat topman Josef Ackermann zei dat hij een vijandig bod op zijn bank onwaarschijnlijk achtte. De voorbije dagen was er gespeculeerd over zo'n bod door de Amerikaanse Citigroup. In Milaan verloor Banca Fideuram, de fondsbeheerder van Sanpaolo IMI, 4,8 procent tot 4,85 euro. De instelling kreeg speurders over de vloer voor een huiszoeking in verband met een Zwitsers dochterbedrijf, maar meer gegevens zijn niet bekend. Sanpaolo zelf daalde met 2,7% tot 10,41 euro. Ook Fortis kreeg klappen in reactie op een adviesverlaging door Morgan Stanley. De bankverzekeraar werd 2,2% lichter tot 18,65 euro.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia vloog 3,7% omlaag naar 26,2 cent. Het bedrijf heeft toelating gevraagd om de publicatie van kwartaal- en jaarcijfers uit te stellen tot na de opstelling van een herstructureringsplan.Amerika zag de beurs voor een tweede opeenvolgende dag terugplooien. Bijna dag op dag een jaar nadat de aandelenmarkt de weg naar boven terugvond, vragen steeds meer beleggers zich af hoe houdbaar de huidige beurswaarderingen nog zijn. Winstnemingen duwden de Dow Jones gisterochtend lichtjes lager, terwijl de Nasdaq stabiel bleef. Texas Instruments en Sun Microsystems waren opvallende dalers, met verliezen van 2,2 en 4,9%.