-  Halve dag kinderarbeid in bedrijf papa of mama mag
-  Rente op kasbons omlaag
-  Frankrijk schrapt werkloosheidsuitkering van 265.000 personen

Halve dag kinderarbeid in bedrijf papa of mama mag

Kinderarbeid is verboden, maar een halve dag mee aan de slag gaan in het bedrijf waar papa of mama werken, dat is leerzaam en moet wel kunnen. Dat vinden alleszins vier bedrijven: het warenhuis Colruyt, Enfocus uit Gent, Interpass uit Haaltert, en Selor uit Brussel, de selectiedienst van de federale overheid. Ze gingen in op een uitnodiging van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt die het ,,duurzaam ondernemen'' en het ,,maatschappelijk verantwoord ondernemen'' wil stimuleren.

Dit project, ,,Kinderen toegelaten'', is een van de drie jongerenprojecten van die campagne: er is er een voor kinderen, een voor laatstejaars middelbaar en een voor studenten.

Laatstejaars uit het middelbaar onderwijs krijgen de kans om in discussie te gaan met bedrijfsleiders. Het beste verslag van zo'n bijeenkomst wordt gepubliceerd in Jobat, de jobbijlage van de VUM-kranten. Onder meer de VRT, KBC en SD Worx werken eraan mee. Studenten van hogescholen en universiteiten die een vernieuwend idee in hun eindverhandeling hebben verwerkt, maken kans op een pakket 'duurzame' aandelen.

(belga, g.teg.)

Rente op kasbons omlaag

Dexia verlaagde vanochtend de rente op kasbons met 0,15 tot 0,3 procentpunt, afhankelijk van de looptijd. Een gevolg van de gedaalde marktrente. De vorige verlaging dateert van 16 januari. Bons met een looptijd van één jaar bieden nu nog 1,55 procent bruto, tegen 1,65 procent voordien. Op 3 en 5 jaar zakte de rente respectievelijk naar 2,15 en 2,7 procent. Gisteren was dat nog 2,4 en 3 procent. Verwacht wordt dat de andere banken de komende dagen de marktleider zullen volgen.

Frankrijk schrapt werkloosheidsuitkering van 265.000 personen

Ongeveer 265.000 werklozen in Frankrijk genieten sinds 1 januari 2004 niet langer een werkloosheidsuitkering als gevolg van de toepassing van een nieuwe conventie die de rechten van werklozen sterk beperkt. Het cijfer komt van Unedic (Union nationale pour l'emploi dans l'industrie et le commerce), de organisatie die de werkloosheidsuitkeringen beheert.

De nieuwe conventie heeft de uitkeringstermijn van een groot deel van de werklozen verkort, voor de meesten zelfs met zeven maanden. De Unedic kampte in 2003 met een tekort van 4,3 miljard euro. Het ligt in de bedoeling dat tekort in 2004 te verminderen tot 1,2 miljard euro en in 2005 een positief saldo van 200 miljoen euro voor te leggen.

In Frankrijk is 9,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

(afp)