AMSTERDAM (reuters, anp) - De Nederlandse supermarktgroep Laurus is er het afgelopen jaar in geslaagd opnieuw winst te maken. De winst komt er na het afstoten van de verlieslatende Belgische en Spaanse activiteiten.

De eigenaar van de supermarktketens Edah, Konmar en Super de Boer boekte het afgelopen boekjaar 9 miljoen euro winst. Het jaar voordien dook de groep nog 128 miljoen euro in het rood. De winstgevendheid komt deels door de verkoop van de verliesgevende Spaanse activiteiten. Die hadden het afgelopen boekjaar nog een negatieve invloed van 23 miljoen euro op het resultaat.

Ook de verkoop van de Belgische activiteiten (Battartd en Central Cash) aan Colruyt en Carrefour Belgium fleurde het resultaat op. Laurus kon het verlies in België in 2003 beperken tot 6 miljoen euro. Het jaar voordien liep het verlies van de groep in ons land nog op tot 56 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 4,1 miljard euro. In 2002 beliep de omzet nog 5,5 miljard euro. De Nederlandse activiteiten waren goed voor een omzet van 3,8 miljard euro, tegenover 4,3 miljard euro het jaar voordien. De omzetdaling is deels te wijten aan de sluiting van verschillende winkels, deels aan de aanhoudende prijzenslag in Nederland. De prijsverlagingen zullen een blijvend karakter hebben, voorspelt Laurus. Zo introduceert Laurus dit voorjaar een vechtmerk dat het bedrijf in samenwerking met grootaandeelhouder Casino heeft ontwikkeld.