DÜSSELDORF - Reorganiseren in Europa en expanderen in China zijn al drie jaar de ordewoorden bij Degussa, de nummer drie van de Duitse chemie. De herstructureringen in Europa kostten de chemiegroep in 2003 zelfs een nettoverlies van 159 miljoen euro. Maar de Antwerpse vestiging - 1.100 werknemers en 10 miljoen winst - komt nog goed weg dankzij een zwaar investeringsprogramma.Met een totale investering van 500 miljoen euro de voorbije drie jaar is Degussa veruit de grootste chemie-investeerder van ons land geworden. Het belangrijkste project - kostprijs 350 miljoen euro - is de bouw van een fabriek voor de aanmaak van methionine, een additief dat verwerkt wordt in dierenvoeding. Nog voor eind 2005 zal de fabriek in gebruik worden genomen.

Door de investeringen is de werkgelegenheid in de Antwerpse vestiging de jongste jaren op peil gebleven. Degussa zelf wees er gisteren op dat sinds 2001 4.800 banen zijn geschrapt en kondigde aan dat dit jaar nog eens 200 banen zullen verdwijnen. Vooral de Duitse fabrieken zullen worden getroffen. Degussa telt momenteel 46.600 werknemers.

De gedelegeerd bestuurder van Degussa-Antwerpen, Jan Van den Berghe waarschuwde gisteren dat het wel eens de laatste grote investering van de hele chemie-industrie in ons land zou kunnen zijn. De topman van de Duitse chemiegroep Utz-Hellmuth Felcht wees erop dat Degussa de voorbije twee jaar zijn Europese investeringen beetje bij beetje heeft teruggeschroefd terwijl op investeringen in andere werelddelen en in het bijzonder China niet wordt beknibbeld. Voor de komende jaren is Degussa niet geïnteresseerd in Europese overnames voegde hij eraan toe.

Felcht beklemtoonde dat zijn bedrijf naar China moet trekken om de plaatselijke markt te bevoorraden. Maar tegelijk wees hij erop dat Degussa in Europa meer en meer concurrentie krijgen van Chinese chemiebedrijven, die dankzij hun lagere productiekosten producten kunnen aanbieden tegen een lagere prijs.

Die prijsdruk resulteerde vorig jaar in achteruitgang van de bedrijfswinst van de hele groep met 6 procent tot 878 miljoen euro. De zwakte van de dollar droeg eveneens bij tot de terugval. De omzet van Degussa daalde met 3 procent tot 11,4 miljard euroDat Degussa in 2003 een zwaar nettoverlies incasseerde had alles te maken met de afwaardering van de afdeling fijnchemicaliën, die vooral producten maakt voor verwerking in geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Voor 2006 wordt geen verbetering van de vraag verwacht en bovendien is er de prijsdruk van Aziatische producenten.

De top van de Duitse chemiegroep verwacht bovendien niet veel beterschap in 2004 wat de bedrijfswinst en omzet betreft. Topman Felcht zei dat het orderboek van Degussa geen enkele reden biedt voor overdreven optimisme. Verder werd gemeld dat de rendabiliteitsdoelstellingen ook in 2004 geen haalbare kaart zijn. De beleggers reageerden met een afwaardering van het aandeel. De koers viel maximaal 3,7 procent of 1,05 euro terug tot 31,05 euro.