Dewinter verwonderd dat artiesten zich laten manipuleren
Filip Dewinter met 'Vlaanderen eerst'-armbandje. Foto: © WDK
BRUSSEL - De kiezers van Vlaams Belang verwachten van u geen opgestoken vingertje, geen moralistisch gepreek en zeker geen stemadvies naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Die oproep doet Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter in de open brief, die hij woensdag voorstelde, aan de artiesten die deelnemen aan het 0110-festival. Ze laten zich volgens hem manipuleren en misbruiken. Hij hoopt dat ze "de gepaste conclusies" zullen trekken.

Het festival voor verdraagzaamheid en tegen racisme vindt plaats in Antwerpen, Gent en Brussel, één week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Oorspronkelijk ging het om een geesteskind van dEUS-frontman en Antwerpenaar Tom Barman. In Gent en Brussel zetten Sioen en Arno hun schouders onder het initiatief. Dewinter kondigde onmiddellijk aan dat hij een informatiebrief zou sturen naar de andere artiesten die aan het festival deelnemen om hen "duidelijk te maken" dat de concerten "tegen extreem-rechts" gericht zijn.

"Het verwondert en ontgoochelt mij dat gewaardeerde Vlaamse artiesten en zangers zich laten manipuleren en misbruiken om zoals Tom Barman het zegt 'Een teken tegen het Vlaams Belang te geven'", luidt het in de brief. Dewinter noemt het gebeuren "een verkapte politieke meeting waarbij allerlei artiesten, zangers en rockgroepen voor de kar van politiek correct Vlaanderen worden gespannen dat te allen prijze een overwinning van Vlaams Belang naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober wil voorkomen".

De organisatoren sluiten volgens Dewinter 33 procent van de Antwerpenaren en 25 procent van de Vlamingen uit die al voor de partij hebben gestemd. Hij herhaalt dat heel wat van die kiezers wellicht fans zijn van één van de deelnemende artiesten. "Ik heb de indruk dat u nauwelijks weet waaraan u uw medewerking op 1 oktober aanstaande verleent", luidt het even verder.

Opmerkelijk is dat Dewinter het "een goede zaak" noemt dat ook artiesten zich engageren en zich uitspreken tegen onverdraagzaamheid en racisme. "De perfide poging om racisme en onverdraagzaamheid te koppelen aan het Vlaams Belang en de kiezer te ontraden om Vlaams Belang te stemmen door de indruk te wekken dat populaire artiesten dit standpunt ondersteunen, is echter oneerlijk en ontoelaatbaar", stelt Dewinter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in