Nederlandse astronaut veilig geland in Kazachstan
Foto: rr
KOSTANAI - De Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn collega's van het Internationale Ruimtestation (ISS) zijn vannacht om 2.11 uur veilig geland in de steppe van Kazachstan. Net zoals andere Europese ruimtevaarders voor, heeft Kuipers ervaren dat het landen met een Sojoez geen onzacht gebeuren is.

,,Het moment dat de parachute openging bij de landing was een hele rare sensatie. Het leek wel kermis, want alles gaat om je heen draaien''. De landing duurde korter dan hij had verwacht. De klap op de grond was hard. Kuipers kwam met zijn kin hard in aanraking met zijn helm. Jaren geleden stootte de Duitser Ulf Merbold hard zijn knie tegen het instrumentenbord van een krappere Sojoez-TM. Het grootste probleem aan boord van een ruimtestation is volgens de tweede Nederlander in de ruimte slapen. ,,Je kan en wil niet slapen, want je wil voortdurend genieten van het feit dat je in een ruimtestation bent'', zei hij na zijn terugkeer in de Sterrenstad nabij Moskou, enkele uren na zijn landing in Kazachstan. Ook dagelijkse bezigheden met stromend water, zoals tandenpoetsen en wassen, bleken in de ruimte niet zo makkelijk te zijn, vertelde de vermoeid ogende ruimtevaarder. Hij gaf toe dat het ,,hard werken'' was. Zoals gepland werd de Sojoez gisteren om 22.50 uur losgekoppeld van het ISS.

De terugreis duurde ongeveer 3,5 uur verliep zonder problemen. Kuipers, die elf dagen in de ruimte reisde, keerde terug in gezelschap van de Amerikaan Michael Foale en de Rus Aleksander Kaleri, die allebei 195 dagen in het ISS doorbrachten.

De capsule van de astronauten landde dichtbij de geplande landingsplaats. Enkele minuten na hun landing werden ze opgepikt door een Russische helikopter. De drie ruimtevaarders zijn overgebracht naar een medisch centrum voor een lichamelijk onderzoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig