NABLUS - Israëlische militairen hebben vandaag in Nablus op de Westoever winkeldeuren ingeslagen met mokers en zestien gebouwen in de oude stad ingenomen. Ook schoten ze met scherp op Palestijnen. Daardoor kwam een 18-jarige Palestijn om het leven en raakten acht Palestijnen gewond. Nog eens zeker tien Palestijnen werden getroffen door rubberkogels, zeiden hulpverleners.

Nadat het leger Nablus gisteren was binnengevallen deelden soldaten pamfletten uit waarin stond dat ze op zoek waren naar zeven extremisten, overwegend leden van de Al Aqsa Martelarenbrigades. Ze worden onder andere gezocht naar aanleiding van de aanhouding, eerder deze week, van een 18-jarige inwoner van Nablus die door de Martelarenbrigades was gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te plegen in Jeruzalem. In zijn schooltas werden explosieven gevonden.

Een van de gezochte mannen is de leider van de Martelarenbrigades in Nablus, Nayef Abu Sharikh. Zijn moeder zei dat soldaten haar huis waren binnengestormd en vernielingen hadden aangericht. Ook tal van andere woningen in de stad werden doorzocht. In sommige gevallen bliezen soldaten deuren op met granaten.

Elders op de Westoever, in Bethlehem, verwoestten soldaten het appartement van Ahmed Abu Akher, volgens het leger een vooraanstaand lid van de Islamitische Jihad. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij een zelfmoordaanslag die vorig jaar werd gepleegd in Jeruzalem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig