Egyptische verdachte ontkent betrokkenheid 7/7
Magdy el-Nashar. Foto: bbc
CAIRO - De Egyptenaar die vannacht in Caïro werd gearresteerd in verband met de aanslagen in Londen, ontkent elke betrokkenheid. Volgens de Britse pers heeft de politie resten van explosieven teruggevonden in zijn huis in Leeds.
Het gaat om de 33-jarige Egyptische chemicus Magdy el-Nashar, die tot voor kort lesgaf aan de universiteit van Leeds en die in Caïro is aangehouden. De Britse politie en justitie hebben de vondst van explosief materiaal in het huis van El-Nashar in Leeds niet bevestigd.

Maar volgens de Britse krant The Times hebben bronnen bij de politie gezegd dat er triaceton triperoxide (TATP) is gevonden in het huis, een component van explosieven die eind 2002 ook werden gebruikt bij de mislukte aanslag met ’bomschoenen’ door de Brit Richard Reid. Of er in de bommen die vorige week in Londen werden gebruikt ook TAPT zat, is niet bekend.

Caïro

De 33-jarige man zegt als onderzoeker te werken aan de Universiteit van Leeds. Hij zou in Caïro zijn voor een familiebezoek. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken werd el-Nashar vandaag ondervraagd over zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de aanslagen. Hij wordt ervan verdacht de bommen samengesteld te hebben.

De Egyptenaar keerde twee weken voor de aanslagen in Londen terug naar Caïro. Hij was van plan na zijn bezoek in de Egyptische hoofdstad terug te keren naar Groot-Brittannië, waar hij al vijf jaar woont en werkt.

Scotland Yard heeft alleen bevestigd dat iemand is aangehouden in Egypte, maar wil niet zeggen of het gaat om el-Nashar. De Amerikaanse FBI werd bij het onderzoek betrokken, omdat de Egyptenaar in 2000 aan de North Carolina State University studeerde.