Geweld in Israël laait op
Foto: reuters
JERUZALEM/GAZA-STAD - Israël heeft vandaag luchtaanvallen uitgevoerd op een wagen met militanten in Gazastad en op een andere wagen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Daarbij zijn volgens sommige bronnen vijf leden van Hamas gedood.
Een Israëlische legerwoordvoerster in Tel Aviv bevestigde de luchtaanvallen. Zij zei dat in de wagen in Gazastad vier Hamasleden zaten die bekend staan als makers van de door Hamas gebruikte Qassam-raketten, en dat ze verschillende raketten en andere munitie vervoerden in hun wagen, toen die onder vuur werd genomen.

De woordvoerster bevestigde ook dat de Israëlische luchtmacht een luchtaanval uitvoerde in de stad Salfit in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Bij die aanval op een wagen kwamen volgens Israëlische en Palestijnse bron twee Hamasleden om, maar Hamas zelf sprak van drie van haar leden.

De luchtaanvallen in Salfit en Gazastad vonden bijna gelijktijdig plaats. Een ziekenhuis in Gazastad bevestigde drie doden bij de ontploffing.

De poorten van de hel

De luchtaanvallen zijn de eerste doelgerichte ’liquidaties’ door Israël in maanden. Zij gebeurden nadat Hamasmilitanten de afgelopen 24 uur een reeks beschietingen met raketten en mortieren uitvoerden tegen Israëlische nederzettingen en steden in en rond de Gazastrook.

Minstens 48 Qassam-raketten en mortiergranaten kwamen tussen gistreren en vannamiddag terecht in steden en nederzettingen. Daarbij kwam donderdagavond in een Israëlische kolonie een vrouw om.

Een woordvoerder van Hamas verklaarde vrijdag in Gazastad dat Israël met het hervatten van zijn luchtaanvallen ,,de poorten van de hel heeft geopend".