BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft een nieuwe financieringstechniek uitgewerkt die de Vlaamse overheid moet toelaten om leningen aan te gaan. Op die manier kan ze sneller scholen, rusthuizen of wegen bouwen. Dat heeft Vlaams minister-president Yves Leterme zondag bekendgemaakt in De Zevende Dag.

De Vlaamse regering heeft een overschot op de begroting en bijna geen schulden. Toch mag ze door federale verplichtingen geen nieuwe schulden aangaan. Leterme noemde het zondag ,,krankzinnig'' dat de Vlaamse overheid alles uit haar kas moet financieren, ook grote infrastructuurwerken. Zowat elke burger die een huis koopt, gaat toch ook een lening aan, argumenteerde de Vlaamse regeringsleider.

Hij werkte daarom een techniek uit die toelaat om toch te lenen. De techniek komt erop neer dat derden - zoals kredietinstellingen - de lening aangaan, maar dat de Vlaamse regering de afbetaling ervan garandeert.

Volgens Leterme gaat het niet om een truc. De Nationale Bank heeft hem bevestigd dat dit een correcte werkmethode is. De regering gaat nu bekijken hoe alles in een decreet kan worden gegoten.

Met de nieuwe financieringstechniek wil de Vlaamse regering een inhaaloperatie uitvoeren inzake de bouw van scholen, rusthuizen en infrastructuur in het algemeen. ministers Frank Vandenbroucke (Onderwijs), Inge Vervotte (Welzijn) en Kris Peeters (Openbare Werken) wil de Vlaamse minister-president nu bekijken hoe de helft van de wachtlijsten in hun sector kan worden weggewerkt. ,,Dat is goed voor de infrastructuur, de economie en Kyoto, want de huidige gebouwen zijn energieverslindend'', zei Leterme.