Manifestatie voor splitsing B-H-V in Rode
Foto: blg
ST-GENESIUS-RODE - In de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode hebben zondagmiddag op initiatief van Voorpost en de Nationalistische Studentenvereniging zo'n 350 personen een betoging gehouden uit protest tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Om 13 uur hadden zich nog geen incidenten voorgedaan.

De betogers trokken door het centrum van Rode met spandoeken waarop slogans prijkten als ,,Splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde nu'' en ,,stop Franstalig imperialisme''. Aan het gemeentehuis hield Rita De Bondt, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, een toespraak. Er werden affiches tegen het gemeentehuis geplakt met daarop teksten voor de splitsing en tegen de faciliteiten.

,,De manifestatie is een protest tegen het niet-splitsen van Brussel-Halle-Vilvoorde, tegen de enorme arrogantie van de Franstalige politici en tegen de lafheid van de Vlaamse politici die niet de moed hebben gehad om te doen wat ze moesten doen'', aldus Luc Vermeulen, woordvoerder van de betogers, aan Belga. De actievoerders hebben voor vanmiddag nog 2 ,,actiemomenten'' voorzien in de Vlaamse rand.