BRUSSEL - Wie regelmatig naar een sportevenement kijkt, heeft ze vast al gezien: de kleurige armbanden die veel atleten dragen. Ook vips en politici lopen graag rond met ethische armbanden. Maar de Sunday Telegraph ontdekte de keerzijde van de medaille: de plastieken bandjes worden soms gemaakt onder omstandigheden die alleen kunnen worden beschreven als slavenarbeid.

De hype begon met Lance Armstrong, de wielerkampioen die teeltbalkanker overleefde en een stichting oprichtte om de strijd tegen kanker te steunen. In 2004 liet hij plastic armbandjes maken met de tekst ,,Live strong'', die voor een dollar te koop werden aangeboden en waarvan de opbrengst in zijn stichting terecht kwam.

Het initiatief kreeg navolging en nu zijn er mensen die vier, vijf verschillende bandjes van plastic naast elkaar dragen om te tonen dat hun hart op de goede plaats zit. Roze tegen borstkanker. Blauw tegen pesten. Een zwarte, vervlochten met een witte, tegen racisme. Een witte met het opschrift ,,Make poverty history'' om de armoede uit de wereld te bannen.

Maar uitgerekend die laatste, waar meer dan 400 liefdadigheidsinstellingen achter, is nu in opspraak gekomen. Uit een onderzoek blijkt dat deze ethische armband wordt geproduceerd onder onethische werkomstandigheden: dwangarbeid, slechte hygiënische omstandigheden, een zevendaagse werkweek en lange werkdagen.

Bob Geldof, zanger en inspirator van het befaamde Live Aid-concert in 1985, reageert fel op het bericht. ,,Dit is afschuwelijk'', aldus een boze Geldof. "Het druist in tegen alles waar wij voor staan. Als wij kritiek leveren op grote bedrijven die onethisch optreden, moeten we zelf wel zorgen dat we lelieblank zijn.''