Everts vergroot voorsprong in WK-stand
Foto: pn
SUGO - In het Japanse Sugo heeft Stefan Everts de eindzege behaald in de GP van Japan (MX1), de zesde WK-manche van het seizoen. Tweede werd de Fransman Mickael Pichon en derde Joël Smets. Via de zege vergroot achtvoudig wereldkampioen Everts zijn voorsprong in de WK-stand tot 11 punten op Pichon.

De Fransman was de beste in de openingsreeks. Hij lukte een ’holeshot’ en reed van zijn concurrenten weg. Na enkele ronden kwam Stefan Everts echter opnieuw opzetten, nadat hij eerder de rol had moeten lossen. Everts gaf lange tijd de indruk de kloof op Pichon te zullen dichten, maar dat lukte hem niet. Meer zelfs, hij moest nog hard werken om een stug opzittende Ben Townley achter zich te houden.

De tweede reeks werd een schitterende reeks met van start tot aankomst vier rijders in elkaars wiel. Kopstarter Pichon werd in de vierde ronde gepakt door een sterk rijdende Stefan Everts. Achter hem reed lange tijd Ben Townley, die eerst Smets en later ook Pichon te grazen nam. Townley reed de kloof op Everts dicht, maar kon hem niet bedreigen.

In de dertiende ronde begaf de motor van de Nieuw-Zeelander het en hij moest aan de kant. Achter Everts kwam het tot een titanengevecht tussen Pichon en Smets. Deze laatste kon in de voorlaatste ronde profiteren van een foutje van de Fransman en zo de tweede plaats binnenhalen. Steve Ramon was slecht gestart, maar klom nog van de 14de naar de 8ste plaats