LOS ANGELES - De San Antonio Spurs hebben zaterdag met 102-92 gewonnen van de Phoenix Suns, en zo een 3-0 voorsprong genomen in de finale van de Western Conference van de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA). Als Tim Duncan en co nog één zege behalen, zijn ze geplaatst voor de NBA-finale.

Maandag staat de vierde wedstrijd op het programma. Als de Spurs winnen, komen ze in de NBA-finale uit tegen de winnaar in de Eastern Conference. De twee finalisten, Detroit en Miami, staan daar momenteel 1-1 gelijk.

Nog nooit is een club er in de play-offs in geslaagd een 3-0 achterstand goed te maken.

Na het eerste kwart had San Antonio al 9 punten voorsprong (38-29) op Phoenix, dat nochtans weer op Joe Johnson kon rekenen. Halverwege was de kloof al uitgediept tot 17 punten (56-39).

Aan het begin van het laatste kwart was het verschil nog steeds 17 punten, maar onder impuls van Amare Stoudemire (34 punten en 11 rebounds) kwamen de Suns nog tot op 6 punten (98-92) met 52 seconden op de klok.

De machine viel echter stil en op het einde van de wedstrijd liep San Antonio weer wat uit (102-92). Tim Duncan eindigde met een totaal van 33 punten en 15 rebounds.