BAGDAD - Bij een aanval tegen de Britse troepen in het zuiden van Irak is zondag een dode gevallen. Dat heeft een Brits legerwoordvoerder bevestigd. Het is nog niet duidelijk of het slachtoffer een Britse soldaat is.

,,Wij kunnen bevestigen dat er een vijandige actie is geweest tegen de Britse strijdkrachten en dat daarbij een dode is gevallen. Er is een onderzoek geopend. Er worden geen verdere details vrijgegeven vooraleer de familie van het slachtoffer is ingelicht'', verklaarde de Britse legerwoordvoerder in Basra.

Bij een aanslag met een bomauto ten noorden van Bagdad zijn twee Irakezen om het leven gekomen. Er vielen ook negen gewonden. De bomauto ontplofte ter hoogte van een kantoor van de Koerdische partij UPK op het moment dat een Amerikaans konvooi passeerde.

De aanslag gebeurde op bijna exact dezelfde plaats waar maandag bij een zelfmoordaanslag vijf doden en acht gewonden vielen.

Vijfhonderd arrestaties

Zondag is een operatie gestart om Bagdad te beveiligen tegen aanvallen van rebellen. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering bevestigd. Bij de beveiligingsoperatie zijn al zo'n 500 verdachten opgepakt.

,,Het leger heeft vaste controlepunten rond Bagdad geïnstalleerd. Er zijn ook mobiele blokkades en in de stad worden raids uitgevoerd'', verklaarde een bron bij het ministerie van Defensie. ,,Bij de opsporingsoperaties en raids zijn 500 mensen opgepakt en zijn al verschillende verborgen wapenvoorraden gevonden.''