Controlerende aandeelhouder Ambev Jorge Paulo LEMANN: Tennisser wordt brouwer


Foto: rr
BRUSSEL (bloomberg) - Bij de Banco de Investimentos Garantia, een Braziliaanse zakenbank naar het model van Amerikaanse huizen zoals Goldman Sachs, zette voorziter Jorge Paulo Lemann vaak twee bankiers op hetzelfde dossier, en beloonde hij dan degene die het best presteerde. Diezelfde competitieve instelling bracht hij mee naar Companhia de Bebidas das Américas of Ambev, waardoor hij de brouwerij uit Sao Paulo uitbouwde tot de grootste biermaker in Brazilië. Nu maakt hij van Ambev een wereldspeler.

Lemann is competitie gewend. De 64-jarige, in Brazilië uit Zwitserse ouders geboren miljardair, belandde na zijn studies aan Harvard in het tenniscircuit. En hij speelde niet onverdienstelijk: hij werd herhaalde keren Zwitsers en Braziliaans landskampioen.

Volgens het Amerikaanse Forbes Magazine heeft Lemann een fortuin van 1,1 miljard dollar. Samen met twee vroegere partners uit Garantia, mede-voorzitter Marcel Telles en bestuurder Carlos Alberto Sicupira, controleert hij via Braco 52 procent van Ambev. Hij bezit de helft van Braco, Telles en Sicupira elk een kwart.

Na zijn tenniscarrière, begin jaren zeventig, stichtte Lemann in Brazilië de investeringsbank GarantiaZijn eerste stappen in het brouwerijvak deed Lemann toen hij in 1989 de controle verwierf over Cia Cervejaria Brahma. Tien jaar later nam Brahma zijn concurrent Cia Antarctica Paulista over. Samen vormden ze Ambev.

De marktwaarde van Ambev is toegenomen van 7 miljard real in 2000 tot inmiddels 30 miljard real, waarmee het meteen het op drie na grootste bedrijf is op de beurs van Sao Paulo.

Sinds 2000 heeft Ambev zijn activiteiten uitgebreid van Argentinië tot de Dominicaanse Republiek, waarbij de omzet sinds 1999 bijna verdrievoudigd is tot 8,7 miljard real (2,49 miljard euro) vorig jaar, en de aandelenkoers verzevenvoudigd. De nettowinst van Ambev groeide tot 1,4 miljard real (400 miljoen euro) in 2003. In 1999 was er nog een verlies van 311 miljoen real.

Maar Lemanns imperium beperkt zich niet tot de brouwerijsector. Samen met zijn partners heeft hij ook de controle over Lojas Americanas, een warenhuisketen die aanvankelijk in partnership werkte met Wal-Mart. In 1993 stichtte Lemann GP Investimentos, een private equity-firma die inmiddels 3 miljard real geïnvesteerd heeft in bedrijven gaande van de onlinewinkel Submarino tot America Latina Logistica, een spoorwegmaatschappij gespecialiseerd in vrachtvervoer.

Lemann is ook buiten Brazilië een gewaardeerd zakenman. Zo is hij onder meer bestuurder bij het Amerikaanse Gillette en de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig