Eerst tegenslag met het Britse Bass, en dan naast het Zuid-Afrikaanse SAB gegrepen. De steile expansie van Interbrew leek te sputteren. Dat was zonder het doorzettingsvermogen van de Belgische Interbrew-families gerekend. Via Ambev mag Interbrew zich voortaan wereldmarktleider noemen. De ereplaats op het podium heeft wel zijn prijs.

DE Leuvense bierbrouwer Interbrew verraste gisteren opnieuw de financiële gemeenschap. Na verschillende substantiële overnames afgelopen jaar in China en Duitsland leek het erop dat Interbrew nu eerst intern het huis op orde zou zetten om het bedrijf klaar te maken voor een volgende stap. John Brock, die een jaar geleden de leiding overnam, predikte zoiets: focusstrategie en integratie van de overgenomen brouwers.

Maar Interbrew-watchers maken wel eens de fout te veel te luisteren naar wat het management vertelt en te weinig naar de Interbrew-families die, toegegeven, uiterst discrete mensen zijn, maar wel de enige echte bazen van de brouwerij. In juni vorig jaar zei Arnoud de Pret, een van de familiale bestuurders, dat de families bereid waren desgevallend de alleencontrole op te geven. Het sterkste signaal dat Interbrew het overnametraject niet zou loslaten.

Interbrew moest in 2002 nog gedogen dat het Zuid-Afrikaanse SAB en het Amerikaanse Miller, beide bij de grootste brouwers in de wereld, samengingen om de nummer twee in de wereld te worden na Anheuser-Busch. Ook andere brouwers zoals Scottish&Newcastle en zelfs Heineken, een voorstander van interne groei, werden acquisitiedriftig. Interbrew was niet bereid de duur bevochten toppositie opnieuw uit handen te geven.

Net zoals de families in 2001 hun zinnen hadden gezet op het Duitse Beck's, wat leidde tot verhoudingsgewijs zowat de duurste overname uit de biergeschiedenis, heette het deze keer dat het Braziliaanse Ambev een niet te missen juweeltje was. Ambev is voor Interbrew het ticket tot wereldleiderschap in de biersector en maakt dat de Leuvense brouwer voortaan op alle continenten actief is. ,,Het was de brouwer in Latijns-Amerika die elke grote internationale speler wou hebben'', zei John Brock, die het had over ,,een match made in heaven''.

Dat hemels werk heeft toch nog een half jaar onderhandelingen gevraagd. Enkele maanden eerder had Ambev, voluit American Beverage Company of Companhia de Bebidas das Américas, 's werelds nummer één, Anheuser-Busch (Budweiser) wandelen gestuurd. De drie voormalige zakenbankiers Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles en Carlos Sicupria die brouwer Ambev controleren via hun Braco-vehikel, wilden niet overgenomen worden. Ze wilden mee over het lot blijven beslissen van de groep die ze in enkele jaren op spectaculaire manier uitgebouwd hebben.

Interbrew bleek hen wel de mogelijkheid te bieden om internationaler te worden en mee achter het stuur te blijven zitten. ,,Ik ken Alexandre Van Damme (43) al bijna 12 jaar'', zei Marcel Telles, co-voorzitter van Ambev gisteren. ,,We waren toen beiden kleine brouwers en zijn met elkaar in contact gebleven.'' Van Damme is samen met Frédéric de Mevius (45), Arnoud de Pret Roose de Calesberg (59) en Philippe de Spoelberch (63) de drijvende kracht achter de onstuimige groei van Interbrew.

De Brazilianen realiseren via Interbrew verschillende ambities. Ze overzien niet langer een leidende Latijns-Amerikaanse brouwer, maar een wereldspeler die in 20 bierlanden de nummer één of twee is. De merken Brahma, Antartica en Skol worden aangevuld met internationale merken als Beck's en Stella Artois. Boven alles verwerft Ambev de Canadese brouwer Labatt en wordt het minder afhankelijk van de grillige Latijns-Amerikaanse munten.

Het Brazilaanse trio verwerft een belang van 44% in de Stichting Interbrew die voortaan 56% van Interbrew bezit. Dat komt economisch neer op een belang van 24,6%, tegenover 49,36% voor de Belgische Interbrew-families. Die families houden een belang van 18% in Interbrew uit de stichting.

In de raad van bestuur van Interbrew, dat zijn naam wijzigt in InterbrewAmbev, zetelen voortaan vier vertegenwoordigers van de Belgische families en vier van de Braziliaanse ,,families''. Daarnaast zijn er zes onafhankelijke bestuurders. Namen werden daar gisteren nog niet op gekleefd. De Brazilianen zullen immers hun deel van de ,,onafhankelijken'' willen. De Amerikaanse Belg Pierre-Jean Everaert blijft voorzitter van de raad van bestuur en John Brock blijft de gedelegeerd bestuurder.

Bij Ambev, dat een beursgenoteerde dochter wordt van InterbrewAmbev, verwerft de Belgische brouwer 8 zitjes van de 15 in de raad van bestuur, een krappe meerderheid want InterbrewAmbev zal 85% van de stemgerechtigde aandelen verwerven van de Braziliaanse brouwer en 57% van het economisch belang.

De Leuvense brouwer waardeert het belang van 57% op 9,2 miljard euro en betaalt in drie stukken: 3,3 miljard euro in nieuw uit te geven aandelen Interbrew, 4,6 miljard euro door activa te verkopen aan Ambev (de Canadese dochter Labatt, het belang van 30% in het Mexicaanse Femsa Cerveza en dat van 70% in Labatt USA) en ten slotte 1,2 miljard cash die Interbrew waarschijnlijk moet uitgeven om de gewone bij het publiek verspreide aandelen Ambev op te kopen. De preferente (niet-stemgerechtigde) aandelen van Ambev, goed voor een economisch belang van 36% in Ambev, blijven op de beurs van Sao Paulo genoteerd. Ook de stichting Zerrenner, een stichting die tot doel heeft de gezondheidszorg van het Ambev-personeel te financieren, behoudt een economisch belang van 7% in het met Labatt uitgebreide Ambev.

De hoofdzetel van InterbrewAmbev blijft in Leuven, maar Ambev behoudt zijn eigen hoofdkantoor. Ambev stuurt voortaan zowel Zuid- als Noord-Amerika aan. Ambev zal met twee gedelegeerd bestuurders werken: één voor Noord-Amerika (in essentie Labatt) en één voor Zuid-Amerika. Die rapporteren aan de raad van bestuur van Ambev en aan de Leuvense hoofdzetel.

De nieuwe combinatie staat voor een productie van 190 miljoen hectoliter bier en wordt in volume de grootste. In winst blijft Anheuser-Busch nummer één. Met een vrije cashflow van 1,5 miljard euro is de groep financieel in staat om in recente sleutelmarkten als China en Duitsland nieuwe overnames te verrichten. Overnames waarover de Brazilianen voortaan mee beslissen. De fusie zou vanaf 2007 280 miljoen euro synergieën opleveren. Tot 2006 weegt de fusie op de winst per aandeel van de voortaan 573,4 miljoen Interbrew-aandelen.

De helft van de bedijfswinst van Interbrew komt voortaan uit ,,groeimarkten''. Dat houdt stevige valutarisico's in, wat van InterbrewAmbev een grilliger aandeel maakt, maar volgens Brock met het scherpste groeiprofiel van de sector. De combinatie is voortaan actief in zes van de zeven snelst groeiende biermarkten die goed zijn voor drie kwart van de verwachte volumegroei. China is daar de belangrijkste factor in.

Interbrew steeg gisteren na de daling van de afgelopen dagen op de beurs met 2,6% tot 23,6 euro bij zeer hoge volumes terwijl de certificaten van Ambev in New York met 17% onderuit gingen tot 21,81 dollar nu de overnamespeculatie op een biedoorlog met Anheuscher-Busch ijdel bleek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig