Na een diepgaande sanering maakte de verzekeraar Mercator vorig jaar 50 miljoen euro winst.

Mercator onderging de voorbije jaren een ware gedaanteverwisseling. Onder de vorige directievoorzitter, Ronald Everaert, voerde de groep jarenlang een gewaagde investeringspolitiek. Mercator was zeer actief in durfkapitaal en bouwde tegelijk een uitgebreide beleggingsportefeuille uit.

De gevolgen lieten zich raden. Toen beurzen in 2001 onderuit gingen, kelderen ook de financiële inkomsten van Mercator. De Zwitserse moeder Bâloise veranderde daarop het geweer radicaal van schouder. Ronald Everaert werd vervangen door Jan de Meulder, die de opdracht kreeg om de Belgische dochter grondig te saneren.

Meteen plooide Mercator zich terug op zijn kernactiviteit: verzekeren. De bankactiviteiten, eigenlijk het vroegere HBK Spaarbank, werden van de hand gedaan. En er werd flink gesaneerd in de verzekeringsportefeuille, de participaties en de beleggingen.

Toch duurde het tot 2005 vooraleer de diepgaande sanering zich vertaalde in winstcijfers. Na een verlies van 70 miljoen euro een jaar eerder, boekte Mercator Verzekeringen vorig jaar een nettowinst van 50,1 miljoen euro. Dat is bijna een kwart van de winst van moeder Bâloise.

Een belangrijk deel van de winst is evenwel afkomstig uit eenmalige meerwaarden uit de verkoop van aandelen KBC, Telindus en Bank Corluy. Exclusief uitzonderlijke inkomsten valt de nettowinst terug op 20 miljoen euro.

Het premie-incasso bij Mercator Verzekeringen bleef zo goed als stabiel op 451 miljoen euro. Ruim twee derde daarvan is afkomstig uit schadeverzekeringen, waar het incasso niettemin daalde. Mercator saneerde namelijk minder rendabele portefeuilles in de autosector, zoals de verzekering van bussen en het vervoer voor rekening van derden. Het incasso in levensverzekeringen steeg met 10 procent.

De aangekondigde verhuis van ruim 160 personeelsleden van Gent naar Antwerpen wordt op 18 april afgerond. 30 personeelsleden maken de overstap niet. Slechts een tiental wordt vervangen.

(nta)