ANTWERPEN - De jeugdboekenprijzen 2004 werden vandaag uitgereikt in Antwerpen. De Boekenleeuw gaat dit jaar naar schrijver Bart Moeyaert. De Yvonne Gillé-Decoeneprijs/Boekenpauw, de prijs voor de knapste illustraties, was weggelegd voor Carll Cneut. De winnaars werden bekend gemaakt door boek.be.

Bart Moeyaert werd met zijn boek 'De Schepping' door de jury gelauwerd omwille van zijn eenvoud, zachte humor en sprankelende filosofie. Hiervoor mocht hij de Boekenleeuw in ontvangst nemen. De Boekenwelpen zijn dit jaar voor Henri Van Daele met 'En ze leefden nog lang en gelukkig', Siska Goeminne met haar boek 'De billen van Mamoe', Bea de Koster met 'Drie keer maakt een tijger' en ten slotte Judith Clarke met 'Een wolf in de schaapkooi'.

De prijs voor beste illustraties ging naar Carll Cneut. Hij maakte de tekeningen voor 'Mijnheer Ferdinand' van Agnes Guldemont. De man slaagde er volgens de jury in om warmte te leggen in de tekeningen. Fascinerend vonden ze de interactie tussen de beelden onderling. De eerste Boekenpluim was voor Pieter Gaudesaboos. Hij illustreerde 'Roodlapje'. De tweede Boekenpluim ging naar Geert Vervaeke voor zijn tekeningen in 'Drie keer maakt een tijger' van schrijfster Bea De Koster.