Oekraïens parlement stemt premier Janoekovitsj weg
Foto: afp
KIEV - Het Oekraïense parlement heeft vandaag een motie van wantrouwen tegen premier Viktor Janoekovitsj nipt aangenomen. De door de oppositie ingediende motie kreeg tijdens een tweede stembeurt 229 van de 450 stemmen, drie meer dan het nodige minimum. President Leonid Koetsjma moet de regering van Janoekovitsj naar huis sturen en een nieuwe premier te zoeken.

Janoekovitsj heeft bij het Hooggerechtshof intussen om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. Een paar dagen geleden had ook al de Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko daarom gevraagd. Volgens de officiële uitslag was Janoekovitsj de winnaar van de tweede ronde, maar zijn campagneteam beschuldigt de kiesraad nu van het schenden van de Oekraïense verkiezingsvoorschriften, aldus opperrechter Anatoli Jarema.

Het Hooggerechtshof heeft het beroep van Janoekovitsj nog niet in behandeling genomen en het is voorlopig onduidelijk of het daartoe bereid is.

President Koetsjma stelde vanmorgen voor om de hele verkiezing over te doen. Een nieuwe tweede ronde ziet hij niet zitten. Dat meldt het onafhankelijke Russische persbureau Interfax. Hij wil niet ingaan op het verzoek van de oppositie om alleen de tweede ronde over te doen, want zo'n ,,derde ronde'' zou ongrondwettelijk zijn.

Onderhandelingen

Ondertussen zijn buitenlandse bemiddelaars in Kiev geland om een tweede ronde van onderhandelingen te houden over de crisis. Tijdens de eerste onderhandelingsronde vorige week vrijdag werd een werkgroep opgezet die een uitweg uit de crisis moest vinden. Maar de oppositie stapte gisteren uit de werkgroep omdat het kamp van Janoekovitsj de besprekingen slechts zou rekken.

Aan de besprekingen vandaag nemen dezelfde internationale bemiddelaars deel als vorige week. Zo zullen buitenlandcoördinator Javier Solana, de Poolse president Aleksander Kwasniewski, de Litouwse president Valdas Adamkus, de secretaris-generaal van de OVSE Jan Kubis en de Russische parlementsvoorzitter Boris Gryzlov aanwezig zijn.

Het opnieuw organiseren van de verkiezingen zal hoog op de agenda staan bij de nieuwe besprekingen. Janoekovitsj heeft gisteren toegestemd met het houden van nieuwe verkiezingen, maar stelde als voorwaarde dat Joesjtsjenko en hij daar beiden niet aan deelnemen.

Referendum

Het parlement van de Oost-Oekraïense regio Donetsk, de thuisbasis van Janoekovitsj, kondigde vanmorgen aan op 9 januari een referendum over autonomie te houden. Eerst wilde Donetsk zondag 5 december het referendum al houden, maar daar kwam het gisteren op terug.