Onze zaktelefoons worden steeds slimmer dankzij de integratie van computertechnologie en softwareplatforms.

Die technologische convergentie opent een wereld van nieuwe toepassingen, maar het maakt de dingen ook kwetsbaar voor aanvallen met ,,mobiele virussen''. Ze zijn nog een relatief nieuw fenomeen - het eerste mobiele virus, Cabir, werd halfweg 2004 geboren - maar volgens Symantec zijn er meer en meer op komst.

Tot op vandaag zijn vooral toestellen kwetsbaar die draaien op het mobiele besturingssysteem Symbian van Nokia. De besmetting gebeurt doorgaans via SIS en JAR-bestanden. Er zijn drie manieren waarop je mobieltje besmet kan raken, zegt technicus Bob McArdle van Symantec: via het downloaden van toepassingen, zoals games of theme packs , via mms (tekstberichtjes met een aangehecht bestand) of via de draadloze communicatiefunctie Bluetooth. Veel mensen hebben Bluetooth altijd opstaan en kunnen zo besmette berichtjes krijgen van onbekenden in hun buurt.

Vooral op drukke publieke plaatsen, zoals de bus of een voetbalstadion, kan een virus zo heel snel rondgaan. Daarom schakel je Bluetooth best uit als je de functie niet nodig hebt.

De aangerichte schade kan uiteenlopen van het verlies van de aanwezige software tot het compleet onbruikbaar maken van de gsm, via programma's die een herstart verhinderen. Net als in de computerwereld zijn de makers van mobiele virussen er steeds meer op uit om je geld af te troggelen. Het redbrowser -virus bijvoorbeeld lokt gebruikers in de val met de belofte dat je gratis kan surfen door een sms te sturen naar een bepaald nummer. Daar klopt niks van, maar je speelt wel een paar euro kwijt telkens als je zo'n sms stuurt.

McArdle denkt dat het maar een kwestie van tijd is voor er virussen opduiken die uit eigen beweging nummers gaan bellen en sms'jes sturen. Pas wanneer de gebruiker zijn gsm-factuur krijgt, zal hij beseffen dat er iets aan de hand is.