Bot-netwerken of zombie-netwerken: netwerken van computers waarop programma's illegaal werden geïnstalleerd, die een hacker vanop afstand de controle over de computers geven.

Denial of Service-aanval (DoS): in zo'n aanval worden grote hoeveelheden datapakketjes of verzoeken naar een internetserver gestuurd, waardoor deze overbelast raakt en de normale gebruikers geen toegang meer kunnen krijgen. Bij een Distributed Denial Of Service-aanval maakt de aanvaller gebruik van meerdere computers.

Hacken : op een illegale manier toegang verkrijgen tot een computersysteem.

Spam : ongewenste e-mail, doorgaans van een onbekende en onherkenbaar gemaakte afzender. In 95% van de gevallen gaat het om dubieuze commerciële aanbiedingen, maar spam kan ook gebruikt worden als vehikel om mensen op te lichten.

Phishing : het achterhalen van vertrouwelijke informatie met de hulp van vervalste berichten en websites. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje dat eruitziet alsof het van je bank of de belastingdienst komt, waarin gevraagd wordt om naar hun website te gaan en daar je naam, rekeningnummer of zelfs paswoorden in te geven. Die sites zien er meestal echt uit, maar in werkelijkheid gaat het om vernuftige kopieën. De informatie die je er invoert, wordt naar de phisher verzonden.

Rootkit : programma dat zijn aanwezigheid op een computer probeert te verbergen, waardoor het voor de gebruiker moeilijk op te sporen is. Rootkits zijn gevaarlijk als ze gebruikt worden in combinatie met malware, precies omdat ze zo moeilijk op te sporen en te verwijderen zijn.

Spyware : een programma dat onopvallend informatie over computergebruikers verzamelt en verstuurt.

Trojaans paard (Trojan horse) : een programma dat zich voordoet als onschuldige software, terwijl het in werkelijkheid kwaadaardige acties onderneemt.

Trojaanse Paarden zijn geen virussen omdat ze zichzelf niet kunnen repliceren. Om een Trojaans Paard te verspreiden moeten computergebruikers deze programma's op hun computer toelaten. Dat kan door het openen van e-mailbijlagen of door het downloaden en afspelen van internetbestanden. Een speciaal soort Trojans zijn de zogenaamde dialers , die vaak gebruikt worden op pornosites. Die programma's proberen in te bellen op dure telefoonnummers zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Het slachtoffer wordt naderhand geconfronteerd met een torenhoge telefoonfactuur.

Virus : een kwaadaardig programma dat een computer kan binnendringen zonder dat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven en zonder dat hij het weet.

Een klassiek virus hecht zich aan uitvoerende programma's en kopieert zichzelf systematisch naar elk bestand dat de computergebruiker opent. Een virus vermenigvuldigt zichzelf en kan bepaalde acties uitvoeren.

Worm(virus) : een onafhankelijk programma dat zichzelf via een netwerk of via het internet van de ene computer naar de andere kopieert. Het verschil tussen een worm en een virus is dat de worm zich niet aan een ander programma kan hechten om het te infecteren. Wormvirussen kunnen niet alleen schade veroorzaken, maar kunnen ook leiden tot ,,verstoppingen'' van bedrijfsnetwerken en zelfs van het internet.