KBC ziet ook na overname Telindus potentieel voor Belgacom
De integratie van de Belgacom-groep treft voorlopig vooral bedienden en kaderleden.belga
Foto: © HERWIG VERGULT
KBC Securities zet een prijsdoel van 32 euro op Belgacom ondanks een licht negatief Telindus-effect.

De beursdivisie van de KBC Bank geeft Belgacom een ,,outperform'' mee maar is niet onmiddellijk erg enthousiast over de overname van Telindus. KBC merkt op dat Belgacom de netwerkintegrator niet bepaald goedkoop binnenhaalt (599 miljoen euro voor de aandelen en warranten) terwijl Telindus nauwelijks winst maakt.

Telindus verwacht over 2005 een bedrijfsmarge van 2% voor herstructureringskosten. Daarachter gaat een gespleten beeld schuil. De Benelux-divisie haalt een marge van 7% terwijl de zone ,,South'' (Frankrijk, Spanje en het zwakke Italië) 5% halen. De verliezen in Duitsland en Azië halen het gemiddelde fors omlaag.

Telindus maakte in volle overnamestrijd bijkomende herstructureringsintenties bekend die zo'n 7 miljoen tot 10 miljoen zouden kosten en de bedrijfsmarge in het eerste kwartaal van dit jaar op 5% zouden moeten brengen. KBC houdt voorzichtigheidshalve rekening met een marge van 4%.

Analist Dirk Saelens merkt op dat het niet evident is om de juiste omvang van de synergieën tussen Belgacom en Telindus in te schatten. Zoals bekend heeft Belgacom een belangrijke knieval moeten doen om Telindus te kunnen overnemen. Zo zal Belgacom het hoofdkantoor van Telindus of andere belangrijke vestigingen van de groep gedurende 5 jaar niet overhevelen.

Belgacom zal gedurende 24 maanden geen herstructureringen opleggen bij de buitenlandse vestigingen van Telindus. Dit suggereert dat op korte termijn niet veel synergieën te rapen vallen, alhoewel Belgacom dus wel het volle pond betaald heeft voor de netwerkintegrator. Saelens merkt op dat het bekend is dat Telindus een redelijk zware overhead-structuur heeft die in 2004 zo'n 25 miljoen euro kostte en afgelopen jaar wellicht 20 miljoen of meer dan 3% van de inkomsten.

Een andere onzekerheid is hoeveel klanten Telindus zal verliezen doordat het zich niet langer als een onafhankelijke speler in de markt kan positioneren. KBC verwacht vooral dat er uitval zal zijn bij de Belgische operatoren (Mobistar, Telenet...) die met Telindus werken. Het zou slechts gaan om 5% van de inkomsten. Belgacom zegt te verwachten dat de positieve synergieën dit zullen compenseren.

Telindus sleept in zijn boeken ook voor 109,7 miljoen euro verliezen mee maar heeft op zijn balans slechts 13,4 miljoen euro als uitgestelde belastingactiva opgenomen.

Het beurshuis verwacht dat de overname in 2006 en 2007 een licht negatief effect zal hebben op de winst per aandeel van Belgacom. De impact op de vrije cashflow zou licht positief zijn. De verwachte winst per aandeel zou dalen van 2,49 euro naar 2,47 euro over 2006. Voor 2007 wordt dat 2,40 euro tegenover een eerdere schatting van 2,41 euro. De ebitda zou in 2006 nu op 2,2 miljard uitkomen in plaats van 2,15 miljard.

Belgacom was afgelopen jaar één van de grote verliezers op de Brusselse beurs. Het deed het ook slechter dan zijn sectorgenoten. De telecomsector steeg met 6% terwijl Belgacom 16% achteruit boerde. Het noteert met een korting van 20% tegenover zijn sectorgenoten. KBC vindt dat dit overdreven is en geeft het aandeel een outperform mee met een koersdoel van 32 euro. Voorlopig zou er geen wijziging komen in het dividendbeleid van Belgacom.

(pdd)