-  AUDI. Topman verzet zich tegen looninlevering.
-  BRITISH AIRWAYS. Start onderzoek naar personeelstekort.
-  EUROSTAR. Geen hinder door de stakingen
-  FORTIS. Schrapt 200 banen in Nederland.

AUDI. Topman verzet zich tegen looninlevering.

Martin Winterkorn, de topman van de Duitse autobouwer Audi, gaat niet akkoord met de plannen van moederbedrijf Volkswagen om de lonen van de toplui voor een periode van twee jaar te bevriezen en zelfs iets te verminderen. De top van Volkswagen hoopt op die manier het personeel gemakkelijker te laten instemmen met de beoogde besparingsplannen. Maar Winterkorn liet in een gesprek met Welt am Sonntag weten dat hij geen zin heeft om minder te verdienen. ,,De directielonen bij ons liggen al lager dan die bij concurrenten zoals DaimlerChrysler'', verdedigde hij zich. Hij zei ook dat Audi steeds bekijkt of het niet interessanter is om een deel van de productie te verplaatsen. Zo wordt momenteel bekeken om in Noord-Amerika te produceren.

(reuters)

BRITISH AIRWAYS. Start onderzoek naar personeelstekort.

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways is een onderzoek gestart naar het personeelstekort de afgelopen dagen. Zo deelde gedelegeerd bestuurder Rod Eddington afgelopen zaterdag mee. De luchtvaartmaatschappij moest daardoor de voorbije week meer dan tachtig vluchten schrappen. De luchtvaartmaatschappij moest het afgelopen weekend opnieuw drie vluchten schrappen. Heel wat Britse media speculeren al op het ontslag van operationeel directeur Mike Street. De luchtvaartmaatschappij deelde bovendien mee dat het grondpersoneel dat kwam opdagen twee gratis vliegtuigtickets krijgt ter compensatie van de moeilijke omstandigheden waarin het de voorbije dagen moest werken. Die geste zou BA volgens The Sunday Times 4 miljoen pond kosten.

(reuters)

EUROSTAR. Geen hinder door de stakingen

. De staking afgelopen zaterdag bij de Britse spoorbond RMT heeft geen impact gehad op het Eurostar-treinverkeer. Zo liet een woordvoerder van Eurostar weten. Een deel van het incheckpersoneel in Londen en Kent kwam niet opdagen. De vakbond protesteert tegen de verschillende loonschalen bij Eurostar in Groot-Brittannië. De Eurostar verbindt Londen met Brussel en Parijs. Het is dit weekend één van de drukste verkeersweekends van het jaar in Groot-Brittannië.

(belga)

FORTIS. Schrapt 200 banen in Nederland.

De Nederlands-Belgische financiële groep Fortis schrapt in de Nederlandse bankfilialen de functie van baliemedewerker. Daardoor verdwijnen ongeveer tweehonderd banen bij de Nederlandse Fortis-banken. Twee derde van de zeshonderd baliemedewerkers kan in een nieuwe rol bij de filialen blijven werken. Voor de werknemers die moeten vertrekken, is intussen een sociaal plan opgesteld, aldus een woordvoerder van Fortis zaterdag. Hij kon nog niet zeggen hoeveel ontslagen er precies zullen vallen. Dit omdat het concern zal proberen om personeel zoveel mogelijk binnen het bedrijf een nieuwe plek te geven en omdat werknemers tijdens een reorganisatie ook zelf op zoek gaan naar ander werk.

In navolging van de andere grote banken in Nederland stapt Fortis over op een nieuwe aanpak in de filialen. Daarbij wordt de traditionele kasbaliemedewerker vervangen door een werknemer die de rol van gastvrouw of gastheer van het bankfiliaal vervult. Die medewerker krijgt een bredere rol. Hij moet klanten bijvoorbeeld ook adviezen kunnen geven. Fortis heeft in Nederland 175 bankfilialen. Momenteel lopen bij enkele banken proeven met de nieuwe werkorganisatie. In de loop van volgend jaar moeten alle filialen daarop zijn overgeschakeld.

(anp)