BRUSSEL - De overheid is weer in trek bij de informaticabedrijven. Bij de uitbouw van de kennismaatschappij vallen immers heel wat mooie deals te rapen. Ook softwaregigant Microsoft doet mee. Zeker met de opkomst van de gratis software Linux.

Microsoft België biedt sinds 1 juli zijn producten aan de federale en lokale overheden aan tegen lagere prijzen. Ze hebben ook een verantwoordelijke aangesteld voor het dagelijkse contact met de publieke overheden, Bruno Schröder. Hij is Franstalig, want Microsoft was veel te Nederlands georiënteerd. De publieke sector is goed voor ongeveer een vijfde van de totale omzet.

De overheid is de IT-infrastructuur aan het verbeteren maar ,,als de burger er niet op kan geraken, dient het tot niets'', zegt Bruno Seghers, algemeen directeur van Microsoft België. Het grote probleem bij de uitbouw van e-government in België blijft de lage pc-penetratie. Volgens een studie van de werkgeversfederatie Agoria beschikt maar 24 procent van de Belgen over een computer thuis, tegenover gemiddeld 30 procent in de Europese Unie.

Het bezit van een pc hangt vaak af van de sociale klasse waarin men zich beweegt. Maar ook de klaviervrees speelt nog een rol en misschien is de software nog te ingewikkeld om echt van gebruiksvriendelijkheid te spreken.

Maar er bevinden zich wel veel computers in de Belgische bedrijven. Die worden op drie tot vijf jaar afgeschreven. Maar dan is zo'n toestel nog niet versleten, en kan het nog verder gebruikt worden in scholen en gezinnen. ,,De eerste stappen zijn gedaan om hier een infrastructuur rond uit te bouwen'', zegt Seghers.

Die procedure mag wel niet te ingewikkeld worden gemaakt. Zo komt het pc-privé project, waarbij bedrijven hun werknemers een pc kunnen aanbieden tegen gunstprijzen, niet van de grond omdat de fiscale wetgeving te ingewikkeld is.

Microsoft zegt sneller contacten te leggen met de onderwijsnetten en de steden, dan met de federale overheden. ,,We staan hier dichter bij de burgers en dat is eenvoudiger'', zegt Seghers. Op nationaal niveau gaat het meer over de keuze voor commerciële software of het alternatief, Linux.

Overheid en bedrijven kijken momenteel sterk uit naar de lancering van de elektronische identiteitskaart. Het gebruik daarvan moet de elektronische communicatie tussen de overheid en haar burgers stimuleren.

(nna)