BRUSSEL - De PS-kamerleden Thierry Giet en Karine Lalieux hebben hun wetsvoorstel voor inkomensafhankelijke verkeersboetes opnieuw ingediend. Ze deden dat al een eerste keer in augustus 2000. Begin deze week had de nieuwe federale minister van Mobiliteit Renaat Landuyt het voorstel opnieuw gelanceerd. Het voorstel oogstte behoorlijk wat kritiek. De PS is er - als initiatiefnemer - wel voor te vinden.

Giet en Lalieux stellen dat hun wetsvoortel voor een meer rechtvaardige justitie moet zorgen en de sancties voor verkeersovertredingen efficiënter maakt. Dat alle lagen van de bevolking op een gelijke manier worden behandeld, is niet eerlijk, stellen de indieners. Voor de minst-bedeelden kunnen de sancties zware gevolgen hebben, aangezien het niet betalen van een boete kan leiden tot een gevangenisstraf.

Vivant reageerde al negatief op het voorstel en haalt daarvoor een al eerder vermeld argument aan. Het principe van inkomensafhankelijke boetes zet volgens de partij van Roland Duchâtelet mensen aan om fiscale achterpoortjes te gebruiken. Wie méér verdient dan officieel op papier staat, glipt hier weer door de mazen van het net, benadrukt de partij van Roland Duchâtelet. ,,Voor Vivant moet een verdiende euro een verdiende euro zijn voor iedereen en moet de herverdeling enkel en uitsluitend gebeuren via belastingen op consumptie''. Het voorstel toont volgens Vivant aan dat het principe van de monsterboetes een onrijp idee waren.