Schrik voor aanhoudende rentestijgingen deed de beurzen gisteren weer fors in het rood duiken.

Vooral de Europese beurzen werden zwaar getroffen door de waarschuwing van Ben Bernanke. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank maakte er geen geheim van dat prijsstabiliteit voor hem het hoogste goed is. De jongste weken waren daar twijfels over gerezen.

Hij voegde eraan toe dat de lichte vertraging van de economische groei in de VS niet zal volstaan om te vermijden dat de extreem duur geworden olie doorsijpelt in de prijzen van andere producten en zo de inflatie aanwakkert. Afgelopen week bleek dat de kerninflatie - zonder rekening te houden met energie en voeding - in de VS afgelopen maand sneller is gestegen dan verwacht.

Voor de beurzen is een combinatie van een vertragende economie en oplopende rentetarieven geen aanlokkelijk idee. Bij de Amerikaanse beleggers wakkert dat de vrees aan dat de bedrijfsresultaten zullen lijden onder de groeivertraging op een ogenblik dat vastrentende beleggingen aantrekkelijker zijn geworden.

Voor Europese beleggers opent Bernanke het perspectief van een minder snel groeiende afzetmarkt voor de Europese export en allicht ook een verruiming van de rentekloof tussen Europa en de VS. Europa springt immers zuiniger om met energie en moet de rente daarom minder snel doen stijgen. Bovendien is de economie hier fragieler dan in de VS.

In Europa stonden tegenover elk aandeel dat winst kon boeken gemiddeld tien bedrijven met verlies. Vooral producenten van grondstoffen, autofabrikanten en de bouwsector werden zwaar getroffen. De FTSE 300 index zakte 1,9 procent. Op Wall Street bleef het verlies beperkt tot zowat een half procent.

Met een verlies van 2,1 procent kwam de klap in Brussel harder aan dan elders. Het is van 30 december geleden dat de index van de vedettenwaarden nog zo zwak noteerde.