Opnieuw acties bij InBev
Foto: © BELGA
In verscheidene InBev-vestigingen vonden gisteren vakbondsacties plaats.

. Tientallen bedienden van de InBev-vestiging in Jupille hebben gisteren de toegang bezet tot de brouwerij van Leuven en tot het internationale hoofdkantoor. In het hoofdkantoor kon daardoor niet gewerkt worden. Bij de brouwerijen van Hoegaarden en Belle-Vue legde het personeel spontaan het werk neer.

De werknemers protesteerden omdat de lopende onderhandelingen over een sociaal plan bij de Belgische vestigingen van InBev niet vlot verlopen. De werknemers eisen dat de InBev-directie met meer over de brug komt. Het gaat over de ontslagpremies voor wie moet vertrekken en de compensaties voor wie in een andere InBev-vestiging aan de slag moet.

Vorige week werd er in de brouwerij van Hoegaarden al gestaakt omdat er in de Leuvense brouwerij te weinig vacatures zijn voor werknemers van Hoegaarden. Die vestiging moet dicht. Zij willen gezien de afstand liever in Leuven werken dan in Jupille. Over die problematiek worden binnenkort aparte gesprekken gevoerd met de directie van de brouwerij van Leuven.

Bij de herstructurering moeten verspreid over de diverse vestigingen in ons land 295 mensen vertrekken. De onderhandelingen over een sociaal plan gingen begin mei van start. Gehoopt wordt dat ze voor eind juni kunnen worden afgesloten. ,,We zullen woensdag bij de hervatting van de onderhandelingen enkele breekpunten stellen. Als de directie weigert er op in te gaan dan komen er in plaats van de actuele spontane acties georganiseerde langdurige stakingen", aldus Luc Gysembergh van het ACV. Hij verwacht dat de huidige spontane acties minstens tot woensdag zullen duren.