SNELNIEUWS

-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAuto

D'Ieteren Lease heeft een partnerschapsakkoord gesloten met Avis Belgium . Het akkoord heeft betrekking op de voertuigen voor de kortetermijnverhuur die D'Ieteren Lease ter beschikking stelt van zijn klanten.

Chemie & Farma

Innogenetics heeft twee cruciale patenten verworven voor zijn HCV-technologie in Europa en de VS. Tegen de beslissing van het Europees Patentenbureau is geen beroep mogelijk.

Omega Pharma , gespecialiseerd in voorschriftvrije producten, heeft zijn afdeling Professional Health (Alpha) herdoopt tot Arseus. Het project om Arseus te verzelfstandigen zit op schema. Dat moet zoals eerder al aangekondigd uitmonden in een beursgang in 2008.

De chemiegroep Tessenderlo verwacht dat de recurrente winst voor 2006 die van 2005 zal benaderen. Dit zei voorzitter Gerard Marchand op de algemene vergadering. Bij dat cijfer wordt geen rekening gehouden met de kosten van het lopende herstelplan. Tessenderlo lanceerde in januari een besparingsplan van 30 miljoen euro.

Consumptie

Heel wat activiteiten van InBev hebben dinsdag de hele dag stilgelegen als gevolg van een spontane staking van werknemers. Zij willen met hun acties InBev tot nieuwe toegevingen dwingen bij de onderhandelingen over het herstructureringsplan voor de Belgische vestigingen.

Diensten

De Nationale Loterij heeft het afgelopen jaar 37,8 miljoen euro winst na belastingen behaald. Momenteel bekijkt de Nationale Loterij de introductie van nieuwe producten. Een mogelijke nieuwigheid voor volgend jaar wordt het inschrijven op de Lotto-trekking via het internet.

Distributie

Mitiska , de holding boven de winkelketens Brantano, AS Adventure en Fun, onderzoekt de mogelijkheden voor een uitbreiding op de Oost-Europese markt. Bij een eventuele expansie in Oost-Europa zou de groep wel steeds willen samenwerken met lokale partners voor de retail- en retailvastgoedactiviteiten.

Energie & Grondstoffen

Minister voor Energie Marc Verwilghen heeft een domeinconcessie voor een nieuw windturbinepark in de Noordzee afgeleverd. De bedrijven Electrawinds, Depret/Artes-groep, Aspiravi en WE-Power willen op de Bank Zonder Naam onder de naam Eldepasco 36 turbines van 6 MegaWatt en één transformator plaatsen.

Financiën

De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag diep in het rood geëindigd nadat Fed-voorzitter Ben Bernanke had verklaard dat de Amerikaanse centrale bank de evolutie van de inflatie in de VS nauwgezet zal blijven volgen. Volgens waarnemers duidt dat op verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten.

De Belgische internetgebruikers behoren tot de Europese top wat online bankieren betreft. Uit een onderzoek van InSites Consulting in tien Europese landen blijkt dat de helft van de Belgische surfers wekelijks bankiert via het internet. Alleen Nederland, Denemarken en Zweden doen beter.

De Franse verzekeraar Axa verkoopt zijn herverzekeringsactiviteit Axa Re aan het voor de gelegenheid opgerichte bedrijf Paris Re Holdings. Dat is in handen van een groep investeerders geleid door Stone Point Capital.

Industrie

Carrières Unies de Porphyre (CUP) zal vermoedelijk midden juli een indicatie kunnen geven over een mogelijke strategische partner. Dat vernam de Waalse zakenkrant L'Echo van Patrice Notte, de gedelegeerd bestuurder van CUP.

IT & Telecom

Icos Vision Systems , de producent van chipinspectiesystemen, wil op regelmatige basis overgaan tot het inkopen van eigen aandelen. ,,We willen ons structurele kasoverschot ook op een structurele manier aanwenden'', aldus gedelegeerd bestuurder Anton De Proft.

IBM , het grootste computerdienstenbedrijf ter wereld, gaat de volgende drie jaar tot 6 miljard dollar investeren in India. Dat is het drievoudige van zijn huidige investeringen in het land.

Media & Internet

De Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), met 1000 kantoren-leden de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars in Vlaanderen, wil binnenkort een themakanaal lanceren op internet. Daarop wil het CIB het aanbod van de makelaars voorstellen, maar ook nieuwe enquêtes en tendensen uit de vastgoedmarkt.

Transport

De Spaanse bouwgroep Ferrovial neemt de Britse luchthavengroep BAA over. De twee hebben daarover maandagnacht een akkoord bereikt. BAA is onder meer eigenaar van de luchthaven Heathrow. Grupo Ferrovial betaalt ongeveer 15 miljard euro voor de overname.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft afgelopen boekjaar een nettowinst behaald van 27,7 miljoen euro, tegen 32,2 miljoen euro een jaar eerder. De winstdaling is minder sterk dan verwacht.