DE Europese en Amerikaanse beurzen hadden gisteren last van acute rentevrees. Vrees dat de rente toch nog meer zal stijgen dan werd verwacht. Enkele uitspraken van Ben Bernanke suggereerden einde april dat de rentepiek, alleszins in de VS, wel eens bereikt kon zijn. Maar maandag liet de Fed-voorzitter duidelijk verstaan dat het met de inflatie niet echt de goede kant opgaat en dat de strijd tegen de prijsstijgingen zijn topprioriteit is en blijft.

Geen al te best nieuws voor de beurzen uiteraard, want wie kiest er nu voor risicokapitaal als de economische groei dreigt te vertragen onder druk van rentestijgingen? Brussel deelde in de klappen met een verlies van 2,1 procent voor de Bel-20. De index van de vedettenwaarden belandde op 3.562,39 punten, het laagste peil sinds 30 december. De winst van dit jaar is dus volledig weggeveegd.

De Bel-20 telde maar één klimmer, en dat was Belgacom, met een hausse van 0,4 procent.

Volgens makelaars verkochten beleggers vooral indexfutures, waardoor de ,,zwaarste'' aandelen in de Bel-20 het ook het ergst te verduren kregen. Fortis tuimelde 2,5 procent lager, Dexia 3 procent en KBC dook 3,8 procent omlaag. Ook de grondstoffen- en olieaandelen kregen het hard te verduren. De metalenspecialist Umicore zakte 2,9 procent.

Omega Pharma verloor 1,7 procent. Het bedrijf gaf gisteren op een persconferentie toelichting bij de verzelfstandiging van divisie Professional Health.

Op de brede markt kregen de technologie- en biotechaandelen rake klappen. EVS zakt 3,7 procent, Devgen 4,6 procent, Option 3,5 en Galapagos 4,8 procent. De Waalse medische groep IBA, vorige week nog de absolute uitblinker na een adviesverhoging van Petercam, tuimelde 5,1 procent omlaag.

Een uitzondering was Arinso. De specialist in software voor personeelsbeheer kondigde een belangrijk akkoord aan met Accenture en Unilever. Het contract heeft een waarde van 90 miljoen euro, gespreid over zeven jaar. Arinso schoot na de hervatting van de handel 3,4 procent hoger.

Gimv was de grootste daler op de continumarkt met 7,8 procent verlies. Ongeveer twee derde daarvan was echter het gevolg van het slotdividend van bruto 2,20 euro dat van de koers ging.