Stageco laat entertainen
Na wereldsterren als de Rolling Stones, Metallica, Robbie Wiliams en U2 doet nu ook de WK-organisatie beroep op de ervaring van de Belgische podiumbouwer Stageco.

Stageco, dat in 1984 ontstond uit de entourage van Rock Werchter, heeft in twintig jaar vestigingen geopend in Duitsland, Nederland, Frankrijk en de VS. Het is de Duitse afdeling van Stageco die voor 11 van de 12 organiserende Duitse steden speciale podiums bouwde. Die podia staan op een centrale plaats in de stad opgesteld waar gratis ,,Fan Fests'' gehouden zullen worden, georganiseerd door de stad en de FIFA. De podia moeten dienst doen voor optredens van ondermeer Bryan Adams en Status Quo. Op de Fan Fests worden zeven tot acht miljoen feestlustigen verwacht, dubbel zoveel als er in de stadions binnen kunnen. De voetbalfans die geen ticket hebben weten te bemachtigen kunnen er 65 matchen 'live' volgen van op de videoschermen die Stageco speciaal daarvoor in de nok van de podia heeft geïntegreerd.

Daarnaast ontwierp en bouwde Stageco ook nog speciale constructies en podia voor de feestjes van enkele grote WK-sponsors. ,,Grote bedrijven en organisaties willen liever geen podium dat iemand anders al eens heeft gebruikt", legt Oliver Schlossarek van Stageco uit. ,,Van de podia die we bouwen, bestaat 80 procent uit een basisconstructie. De overige 20 procent ontwerpen en bouwen we speciaal voor elke specifieke opdracht."

Om de constructies op te trekken zijn twee tot drie dagen nodig. In München, waar het podium en het platform voor het publiek in een klein meer in het Olympiapark is gepland, nam de bouw vijf dagen in beslag.

,,Na het evenement recycleren we al dat materiaal. De basisconstructie gebruiken we voor andere podia, de rest stockeren we, en gebruiken we als dat mogelijk is voor andere opdrachten", aldus Schlossarek.

Ook op andere sportevenementen was Stageco al present. Zo maakte het bedrijf constructies voor het EK voetbal in België en Nederland (2000), voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) en voor de Paralympics in Athene (2004).

In dit geval was het de FIFA zelf die de podiumbouwer contacteerde. In het verleden werkten de wereldvoetbalbond en Stageco al meermaals samen.

,,Hoe groter de opdracht, hoe kleiner de concurrentie", verklaart Schlossarek. ,,Voor een dergelijke opdracht hebben we slechts twee of drie concurrenten. Daar mikken we op."

Aan de podia voor het WK werkten in totaal een vijftigtal mensen. Stageco houdt aan het contract meer dan een miljoen euro over.