Marc Coucke wil de professionele divisie van Omega Pharma wel erg snel naar de beurs brengen.

Alpha, de professionele divisie van Omega Pharma, werd gisteren omgedoopt tot Arseus. Arseus overkoepelt vier van de zeven business units van Omega Pharma en omvat alle diensten en producten voor de business-to-business markt. Die vinden hun afzet bij uiteenlopende afnemers zoals apothekers, dierenartsen, tandartsen, rusthuizen en hospitalen. Ook de producten zijn uiteenlopend: van investeringsgoederen zoals aangepaste stoelen over de grondstoffen voor recepten.

Door Arseus af te splitsen, zal Omega Pharma zich volledig kunnen toeleggen op de verkoop van voorschriftvrije geneesmiddelen waarin het een topspeler wil worden in Europa. Maar daar waar Omega Pharma verscheidene topmerken omvat en een mooi groeiverleden kan voorleggen, is dat met Arseus niet het geval. Het zag de afgelopen jaren de operationele cashflow zakken en omzetgroei bleef uit. Arseus staat voor een omzet van 284 miljoen euro en een operationele cashflow van 38,8 miljoen. Het omvat de divisies Fagron, Omega Dental, Omega Medical en Omega Soft.

De nieuwe top van Arseus - Ger van Jeveren wordt ceo met Jan Peeters, de vroegere cfo van Omega Pharma naast zich - stelde gisteren wel groei in het vooruitzicht, maar de analisten en pers bleven op hun honger. Verder dan een omzetprojectie in 2010 van 500 miljoen euro kwam Arseus niet. De vraag hoe de beoogde combinatie van interne en externe groei kan gehaald worden, bleef onbeantwoord. Afgelopen jaar was de groei negatief.

Analisten reageerden teleurgesteld dat Arseus gisteren geen inzicht gaf in de Europese markt en in de groeivooruitzichten van de verschillende producten. ,,We hebben nog geen marktgegevens, want er is geen enkele grote Europese speler'', repliceerde ceo Marc Coucke. Voor cijfers zou het wachten zijn tot maart 2007.

Toch wil Coucke in 2007 al aandelen Arseus onderhands verkopen aan kleine en grote aandeelhouders. Begin 2008 zou Omega Pharma dan volledig uit het kapitaal verdwijnen via een beursgang van Arseus, dat dan zelf een kapitaalverhoging zou doorvoeren.

,,Arseus is vandaag misschien vijf keer de operationele cashflow waard. Omega noteert op de beurs ruim twee keer zo duur. Met het verhaal dat ze vandaag brengen, kunnen ze Arseus nooit tegen dezelfde waarde als Omega naar de beurs brengen. Als de cijfers in 2007 niet goed zijn, worden de fundamenten van dit beursverhaal aangetast'', zei een analist gisteren.

(pdd)