Frankfort verwerpt een fusie met drie en blijft hopen op Euronext. Dat geldt ook voor Chirac.

Reto Francioni, de Zwitserse topman van Deutsche Börse, kon gisteren niet duidelijker zijn. ,,Ik zie een integratie in een alliantie gedomineerd door de New York Stock Exchange (NYSE) niet zitten. Dit is strategische nonsens ", verklaarde hij in een interview met de krant Handelsblatt .

Francioni reageerde op een proefballonnetje van Jean-François Théodore, die vrijdag een fusie met drie - NYSE, Deutsche Börse en Euronext - niet uitsloot ,,op voorwaarde dat Frankfort voldoende ruimte laat voor de ontwikkeling van de lokale deelbeurzen".

Maar dat is voor Deutsche Börse geen optie. Francioni benadrukte dinsdag dat hij nog altijd kansen ziet voor een pan-Europees huwelijk met Euronext. Een scenario dat volgens hem ook in Parijs nog veel aanhangers zou tellen.

Steeds meer (Franse) aandeelhouders van Euronext tonen zich alvast kritisch over de voorgestelde fusie met NYSE. Zij vrezen onder meer voor strengere regels door bemoeienissen van de beruchte Amerikaanse toezichthouder SEC.

Bovendien krijgt Frankfort plots steun uit onverwachte hoek, de Franse president Chirac. ,,Ik verkies een Frans-Duitse oplossing", liet Chirac gisteren optekenen.

Analisten benadrukken dat Deutsche Börse in dat geval zijn bod op Euronext aanzienlijk moet verhogen. Zo niet maakt Frankfort weinig of geen kans om een meerderheid van Euronext-aandeelhouders alsnog over de streep te trekken. Die laatsten moeten de fusie met NYSE nog goedkeuren.

De top van Euronext zit alvast niet op een hoger bod uit Frankfort te wachten. Théodore liet eerder weten dat er geen contacten meer zijn met Deutsche Börse.

Integendeel, Euronext heeft gisteren fusiegesprekken aangeknoopt met de beurs van Milaan ( DS 2 juni ). Op tafel ligt een fusie of alliantie.

(nta)