Het televisiefaciliteitenbedrijf Alfacam uit Lint en zijn zusterbedrijf Alfacam brengen (een deel) van het WK op het scherm.

Met drie rijdende opnamestudio's ter plaatse verstuurt Alfacam de WK-beelden naar drie verschillende zenders in onder meer Japan. En het levert alle 24 speciale superslowmotion-camera's en bijbehorend materieel die de wedstrijdbeelden in vertraging weergeven. In totaal zal het dertig mensen naar het WK sturen. Aan andere mediabedrijven die ter plaatse actief zijn, verhuurt het ook nog een veertigtal camera's, lenzen en statieven. Goed voor een contract van om en bij de 2 miljoen euro.

In vergelijking met het megacontract dat Alfacam binnenhaalde voor de Olympische Spelen van Peking in 2008 - Alfacam is daar met 18 tv-wagens en 200 camera's de hoofdleverancier van beeldmateriaal - is dit wel een veel kleinere opdracht. ,,Dat komt omdat dit keer niet wij, maar onze materieelleverancier Thomson het contract kreeg voor de captatie", legt ceo Gabriel Fehervari uit. ,,Die heeft het werk verdeeld onder zijn verschillende afnemers. In kwantiteit of prestige hebben we misschien niet de hoofdmoot gekregen, maar wat betreft de waarde van de deal ben ik heel tevreden."

Een andere reden voor de kleinere opdracht is de grootte van het organiserende land, Duitsland. Fehervari: ,,De organisatie van zo'n tornooi kost voor een overheid natuurlijk gigantisch veel, en dan is het normaal dat ze daar een economische return van verwachten. In het geval van Duitsland kunnen Duitse bedrijven veel van de nodige diensten zelf leveren." Voor het EK voetbal van 2012 gaat het nog tussen de combinaties Oekraïne/Polen en Hongarije/Kroatië en Italië. ,,Onze kansen zijn natuurlijk het grootst als een van die eerste twee kandidaten het haalt."

Eerder leverde het productiehuis ook al beelden voor de Olympische Zomerspelen in Athene (2004), en de Winterspelen in Salt Lake City (2002) en Turijn (2006), en voor het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal (2004).

Niet alleen Alfacam maar ook het zusterbedrijf, Euro 1080 wist trouwens een WK-contract in de wacht te slepen. De enige Belgische zender van high definition-tv - beelden met een extreem hoge resolutie - mag het WK in de bioscoopzalen brengen. ,,Daarvoor hebben we met 140 cinema's uit 26 Europese landen een overeenkomst gesloten", aldus Fehervari. ,,En dankzij de bereidwillige samenwerking van de Belgische zenders die de tv-rechten hebben, mogen we in België de wedstrijdenbeelden via satelliet ook sturen naar de 1.300 kijkers die al een speciale hd-tv hebben."