Ryanair boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De lagekostenmaatschappij Ryanair heeft in het vierde kwartaal netto 27,7 miljoen euro verdiend. Dat is veertien procent minder dan de 32,2 miljoen euro die de luchtvaartmaatschappij tijdens dezelfde periode een jaar eerder neerzette. Dit is al het tweede kwartaal op rij waarin de winst van de luchtvaartmaatschappij lager uitvalt dan het jaar voordien. De omzet steeg in het vierde kwartaal wel met 19 procent tot 375,7 miljoen euro. Net zoals bij andere luchtvaartmaatschappijen is ook bij Ryanair de hoge olieprijs de boosdoener voor de mindere resultaten.

Over het hele boekjaar, dat liep tot einde maart, slaagde de luchtvaartmaatschappij erin om een nettowinst van 302 miljoen euro te boeken (exclusief uitzonderlijke elementen). De meeste analisten hadden rekening gehouden met een nettowinst van 299 miljoen euro terwijl Ryanair zelf uitging van 295 miljoen euro. Het winstcijfer lag daarmee 12 procent hoger dan de 268 miljoen euro die vorig jaar werd geboekt. Het aantal passagiers steeg met 26 procent tot 35 miljoen, terwijl de omzet 28 procent steeg tot 1,69 miljard euro.

Ryanair is ervan overtuigd dat de winst dit jaar voort zal stijging, hoewel die stijging lager zal liggen dan de sprongen die de voorbije jaren werden opgetekend. De maatschappij rekent voor dit jaar op een winststijging van 5 tot 10 procent. Ryanair gaat er met die vooruitzichten wel vanuit dat de olieprijs rond de 70 dollar per vat blijft hangen. De maatschappij mikt voor het lopende boekjaar op een stijging van het aantal passagiers met 20 procent tot 42 miljoen. Ryanair opent in november een nieuwe basis in Marseille en neemt tussen september 2006 en april 2007 dertig nieuwe vliegtuigen in dienst.

(cv)