Computerdienstenbedrijf IBM investeert de komende drie jaar 6miljard dollar in India.

Dat maakte IBM-topman Sam Palmisano gisteren bekend op zijn jaarlijks congres dat voor het eerst plaatsvindt in het Indiase Bangalore. IBM is de grootste buitenlandse werkgever in het Zuid-Aziatische land.

Met het geld wil IBM diensten ontwikkelen voor telecombedrijven en de capaciteit in Bangalore uitbreiden. Die stad in het zuiden van India fungeert nu al als een hub van waaruit ingenieurs computernetwerken van overal ter wereld kunnen beheren. Het computerbedrijf heeft afdelingen in 14 Indiase steden.

De voorbije drie jaar investeerde IBM 2 miljard dollar in India. In 2003 telde IBM er 9.000 werknemers, vandaag zijn dat er 43.000. Hoeveel nieuwe banen de investering oplevert, deelde IBM niet mee.

IBM is dan wel het grootste, maar zeker niet het enige IT-bedrijf dat in India investeert. In maart kondigde Dell aan dat het zijn personeelsbestand tegen 2009 wil verdubbelen tot 20.000 werknemers. Ook Microsoft verdubbelt het aantal werknemers (tot 7.000) en investeert de komende vier jaar 1,7 miljard dollar in India. Daarnaast ontvouwden Cisco en Intel een investeringsplan van elk 1 miljard dollar.

India is gegeerd bij technologiebedrijven wegens zijn groot reservoir aan goedkope Engelstalige ingenieurs. Volgens consultant NeoIT bedraagt het gemiddelde loon van een programmeur in India 7.500 dollar per jaar, tegenover 65.000 dollar in de VS. Door de grote vraag naar IT'ers bij zowel buitenlandse als binnenlandse bedrijven, is het onvermijdelijk dat de lonen stijgen. Ramlinga Raju, voorzitter van de Indiase IT-koepel, verklaarde aan het Britse weekblad The Economist dat in zijn bedrijf de lonen dit jaar met 18 à 19 procent zullen stijgen.

In het eerste kwartaal groeide de omzet van IBM in India met 61 procent, tegenover 4 procent wereldwijd. (

dds