Roularta doet grote stap voorwaarts in Frankrijk
Foto: © Photo News
Analyse. Roularta Media Group heeft de volledige overname van de Franse Groupe Express-Expansion onverwacht snel bijna rond gekregen.

ROULARTA bevestigde gisteren dat de overname van de 65 procent in Express-Expansion die het nog niet in handen had (DS 6 juni) , mogelijk eind deze maand al afgerond kan worden.

Tot nog toe werd gemikt op een volledige overname volgend jaar. Maar plots is het dossier blijkbaar in een stroomversnelling gekomen. Rik De Nolf, de gedelegeerd bestuurder van Roularta, ontkende in een telefonische reactie gisteren dat Socpresse, de vorige hoofdaandeelhouder van Express-Expansion, sneller dan verwacht een putoptie heeft uitgeoefend. ,,Wij zijn altijd vragende partij geweest om die 65 procent zo snel mogelijk te kunnen kopen. Een paar weken geleden heeft men ons laten weten dat men bereid was daarover te praten.''

De volledige groep Express-Expansion haalt een omzet van zo'n 210 miljoen euro. Voor de overname van 65 procent moet Roularta ongeveer 140 miljoen op tafel leggen.

Volgens De Nolf wordt dat bedrag gefinancierd met bankschulden, en is er op korte termijn geen kapitaalsverhoging gepland. Begin februari deed Roularta nog wel een kapitaalverhoging van 50 miljoen euro om zijn expansie in Frankrijk (de 35 procent in Express-Expansion plus 100 procent van Point de Vue ) te financieren.

Het ligt voor de hand dat deze overname de geruchten weer aanwakkert over een nakende verkoop van VTM, waarin Roularta voor 50 procent participeert. ,,We hebben altijd gezegd dat het voor ons belangrijk is om, behalve in gedrukte media, ook in de audiovisuele media aanwezig te zijn. En dat standpunt is niet gewijzigd'', zei De Nolf daarover gisteren.

Na de volledige overname van Express-Expansion groeit de omzet van Roularta in Frankrijk naar zo'n 300 miljoen euro, op een totale omzet die dan de 700 miljoen euro overstijgt.

Roularta en Express-Expansion werkten al langer samen, onder meer bij het Belgische, Franstalige nieuwsmagazine Le Vif/L'Express en in de cluster van lifestyle- en decomagazines Côté Maisons , die Roularta nu via de overname van Express-Expansion ook volledig in handen krijgt.

De vlaggenschepen van de Franse groep zijn het nieuwsmagazine L'Express (535.000 exemplaren per week) en het maandelijks businessmagazine L'Expansion (161.000 exemplaren). Daarnaast omvat de groep ook nog publicaties zoals het maandelijkse personal finance-blad Mieux Vivre Votre Argent (244.000 exemplaren), het kmo-magazine L'Entreprise (85.000 exemplaren) en L'Etudiant , het grootste studentenblad van Frankrijk.

Roularta kocht vorig jaar ook het royalty-weekblad Point de Vue (meer dan 260.000 exemplaren). Via Studio Press geeft het ook een hele rist bladen op het vlak van muziek, cinema, dvd en hifi uit, en het heeft 50 procent in de lifestylebladen Idéat en Atmosphères . Daarnaast is Roularta bij onze zuiderburen ook zeer actief op het vlak van de gratis magazines, die onder de titel A Nous al op de markt worden gebracht.

(kdr)