DE technische problemen van Windows Vista, de opvolger van Windows XP, geraken langzamerhand opgelost. Maar de juridische problemen zijn amper begonnen.

Vorige week dook een conflict op rond XPS, het nieuwe documentformaat dat ingebouwd zou zitten in Windows Vista en in het rond dezelfde tijd verwachte Office 2007. Een schaamteloze imitatie van het PDF-formaat van Adobe, geen wonder dus dat Adobe een beetje boos is. Maar, hier komt het: Microsoft wil dat de nieuwe Office ook bestanden in PDF-formaat kan bewaren. En dat is blijkbaar óók niet goed. Vorige week zijn onderhandelingen tussen beide bedrijven afgesprongen, en Adobe zou nu op het punt staan om een klacht in te dienen tegen Microsoft. Bij de Europese Commissie, want dat is tegenwoordig de mode voor Amerikaanse softwarebedrijven: ze klagen elkaar liever in Europa aan dan voor hun eigen rechtbanken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelde onlangs dat het geen probleem is dat Windows Vista een eigen ingebouwde zoekbalk heeft. Ook al concurreert die zoekbalk met vergelijkbare software van Google en Yahoo. Het is voor de gebruiker makkelijk genoeg om zijn eigen keuze te maken, vindt men in Amerika. Maar ook die klacht duikt waarschijnlijk opnieuw op bij de Europese Commissie.

Het verhaal rond XPS en PDF is bijzonder mistig. Ook merkwaardig is de (wél in Amerika ingediende) klacht van Symantec. Dat bedrijf beweert dat bepaalde onderdelen van Vista gebaseerd zouden zijn op de programmacode van Veritas, een bedrijf dat overgenomen is door Symantec. Maar sommigen vermoeden dat Symantec gewoon Vista wil tegenhouden, omdat deze versie van Windows meer beveiligingstechnologie bevat die voor een stuk concurreert met de producten van Symantec.

Microsoft zou Symantec natuurlijk nog veel méér pijn kunnen doen: door Vista in de winkel te leggen met alle beveiligingssoftware, zelfs antivirus, ingebouwd. Maar dat zou de rechter zeker niet toelaten. Ironisch genoeg zou het wél zijn wat de klant eigenlijk wil: een product dat op zichzelf al veilig is, zonder dat je achteraf terug naar de winkel moet voor lapmiddeltjes.

Google zelf heeft trouwens nog toe geen klacht ingediend tegen Microsoft over die zoektechnologie. Wat het bedrijf wel deed, was een akkoord sluiten met Dell om de Google-balk te installeren op miljoenen pc's. Op deze manier bewijst Google - nog maar eens - dat het wel degelijk mogelijk is om te concurreren met Microsoft. Maar je moet méér hebben dan alleen een beter product - je moet ook beschikken over slimme marketing en een scherp doorzicht in wat de klant precies wil. Google heeft dat.

Microsoft, daarentegen, heeft een probleem. Juridisch is het niet mogelijk om van Vista een besturingssysteem te maken met alle functies en beveiliging die je als consument eigenlijk wilt. Dat juridisch probleem is een gevolg van de monopoliepositie die Windows verworven heeft. Technologisch kan Windows ook bijna geen kant meer op: het sleept zo'n lange geschiedenis met zich mee dat het steeds complexer wordt en het steeds moeilijker wordt om een stabiele versie klaar te krijgen.

Wat nu? Wel, ondanks deze hindernissen zal Microsoft er waarschijnlijk toch in slagen - met inzet van enorme middelen - een versie van Windows klaar te krijgen die een bescheiden stapje voorwaarts doet zonder wetten te breken. Nog één keertje. En de volgende keer wordt het nóg moeilijker.

Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine ,,IT Professional''.