Vijfentwintig miljoen e-mails per dag. Dat was de hoeveelheid spam (ongevraagde reclamemails) die Ryan Pitylak elke dag de deur uitstuurde op het hoogtepunt van zijn activiteiten in 2004. Volgens The Spamhaus Project, een Londense organisatie die spammers in de gaten houdt en nauw samenwerkt met de politie, was hij hiermee de op drie na grootste verzender van junk mail ter wereld.

In de mailtjes werden onder meer goedkope hypotheken, leningen en autoverzekeringen aangeboden. Ook wie behoefte had aan een dienst voor schuldbemiddelingen was bij Pitylak aan het juiste adres. Voor elke internetsurfer die op de aanbiedingen inging en op een van de links in de mails klikte, kreeg de nu 24-jarige Texaan van zijn opdrachtgevers een bedrag van drie tot zeven dollar.

Maar zie, die tijden zijn nu definitief voorbij. Pitylak heeft deze donkere bladzijde uit zijn leven omgedraaid en richtte onlangs zowaar zijn eigen anti-spambedrijfje op: Pitylak Security. Met zijn nieuwe onderneming bestrijdt Pitylak exact dezelfde activiteiten die hij tot kort zelf uitoefende. ,,Ryan Pitylak zit al jaren in de e-mailindustrie en kent als sectorleider alle details over de manier waarop e-mail wordt verzonden", zo prijst hij zichzelf aan op zijn website.

Volgens de Amerikaan is hij definitief tot inkeer gekomen en beseft hij nu pas wat hij heeft aangericht. De plotse ommezwaai van Pitylak is er echter niet zomaar gekomen. In januari van dit jaar kreeg hij twee rechtszaken aangesmeerd. De Texaanse openbare aanklager en Microsoft eisten een schadevergoeding van een goede 500 miljoen dollar van Pitylak. De man had zowat alle artikelen van de CANSPAM-wet overtreden, de wet die in 2003 door het Amerikaanse Congres werd aangenomen in een poging om spammers een halt toe te roepen.

Uiteindelijk werd het geschil tussen Pitylak en zijn aanklagers vorige maand in der minne geregeld. Hij moet alvast een boete van één miljoen dollar betalen en beloofde om nooit nog valse, misleidende of ongevraagde e-mails te verzenden. Om de boete en zijn advocaten te kunnen betalen heeft Pitylak zijn huis in Austin te koop gezet en doet hij ook zijn luxueuze BMW van de hand.

,,Hij weet absoluut hoe je een zaak moet besturen", zegt William Laurence, de advocaat van Pitylak in de krant The Chicago Tribune . ,,Alleen was zijn keuze van het soort zaak misschien niet de meest gelukkige."

(fpe)