BRUSSEL - De pan-Europese beurs Euronext lanceert volgend jaar Alternext, een nieuwe beurs met vereenvoudigde criteria en regels die gericht is op kleine en middelgrote ondernemingen. De uitbreiding maakt deel uit van een bredere hervorming die kleine en middelgrote aandelen beter in de kijker moet zetten.

De drie hervormingen die Euronext gisteren voorstelde, worden volgend jaar ingevoerd in Parijs. Naderhand zullen ook Amsterdam, Brussel en Lissabon ze invoeren, ,,aangepast aan de lokale behoeften''.

De invoering van Alternext springt het meest in het oog. Het gaat om een niet-gereguleerde markt die bedrijven de kans moet bieden om in het openbaar kapitaal op te halen, zonder te voldoen aan alle strikte vereisten van een beursnotering. Het was al bekend dat Brussel plannen had om een gelijkaardig marktsegment te openen onder de naam ,,Vrije Markt''.

De bestaande marktsegmenten in Parijs - de Premier Marché (Eerste Markt), de Second Marché (Tweede Markt) en de Nouveau Marché (Nieuwe Markt) - worden samengevoegd tot een enkele ,,Eurolist''-markt met ongeveer 700 aandelen. Die worden geklasseerd volgens beurskapitalisatie en liquiditeit, met een bijbehorende index voor elk segment. Zo komt er een ,,Mid'' index van 100 aandelen met een kapitalisatie tussen 300 miljoen en 3 miljard euro; en een ,,Small'' index met 90 aandelen die minder dan 300 miljoen euro waard zijn. Verder komen er nieuwe indexen voor technologieaandelen. De CAC-40 index van 40 topaandelen zal behouden blijven, evenals de bredere SBF 120 index. Er komt wel een nieuwe index met de 20 grootste aandelen na de top-40, de NextCAC 20.

Euronext werkt tegelijk aan een speciaal statuut voor bemiddelaars die zich in het onderzoek en de verkoop van kleine aandelen willen specialiseren. Om het statuut te krijgen, zouden ze 60 middelgrote aandelen moeten volgen, waarvan minstens 20 met een kapitalisatie van minder dan 150 miljoen euro. Euronext zal het marktsegment mee ondersteunen met marketingcampagnes.

(wdp)U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig