BRUSSEL - Vier Europese bedrijven op de tien zijn hun dienstenactiviteiten naar elders aan het overbrengen, en Belgische ondernemingen geven daarin mee de toon aan. Vaak verkiezen ze daar weinig ruchtbaarheid aan te geven.

NAGENOEG de helft van de Europese topbedrijven wil in de komende jaren die ,,offshoring'' opvoeren, zo blijkt uit een rondvraag van Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling, en de Duitse consultingfirma Roland Berger. Zij ondervroegen een representatief staal van 500 van de grootste Europese bedrijven.

Ondernemingen met hoofdzetel in Groot-Brittannië, de Benelux en Duitsland staan in voor 90 procent van de dienstenjobs die reeds naar het buitenland zijn overgebracht. De Britse bedrijven zouden al meer dan 60 procent van al hun dienstenjobs hebben uitbesteed. De cijfers zullen ongetwijfeld nog verder oplopen. De helft van de ondervraagde bedrijven zegt van plan te zijn in de eerstkomende jaren meer diensten naar het buitenland te verschuiven.

De Europese bedrijven blijken in twee grote categorieën uiteen te vallen. Een groot aantal heeft in het verleden al aan offshoring gedaan en wil daarmee doorgaan. Andere hebben daar geen ervaring mee en nemen het voor de nabije toekomst ook niet in overweging.

Zij die het proces wel in gang hebben gezet, zijn er over het algemeen zeer tevreden over. Ongeveer 80% noemt zijn projecten geslaagd, en slechts 3% is ontevreden. Kostenbesparingen vormen de belangrijkste motivering voor uitbesteding, maar vaak wordt er ook een kwaliteitsverhoging van de diensten mee nagestreefd. Doorgaans worden kostenbesparingen van 20 tot 40% behaald, wat niet zelden meer is dan verwacht. Een derde van de bedrijven die aan uitbesteding doen, meldt ook een groter dan verwachte kwaliteitsverhoging van de diensten.

Bij meer dan de helft van de uitbestedingsprojecten was de bestemming een ander Europees land. In West-Europa zijn de toplocaties Groot-Brittannië, Ierland, Spanje en Portugal; in Centraal- en Oost-Europa zijn dat Polen, Hongarije en Roemenië.

Nagenoeg vier projecten op de tien gaan evenwel naar Azië, en vooral naar India. In termen van werkgelegenheid is het aandeel van Azië veel groter dan dat van Europa, aangezien het om de grootste projecten gaat.

Vrijwel alle diensten komen voor offshoring in aanmerking: er zijn geen heilige koeien. ,,Wij overlopen geregeld al onze diensten om te zien of er geen verdere mogelijkheid is tot uitbesteding'', zegt een woordvoerder van een grote transportonderneming. ,,Maar we doen wat we kunnen om te vermijden dat de naam van ons bedrijf openlijk met offshoring in verband wordt gebracht. We willen een reactie van het publiek vermijden.''

De bedrijven die activiteiten naar elders hebben verschoven, zijn ervan overtuigd dat hun thuislanden daar eveneens van profiteren, vooral via een grotere concurrentiekracht en lagere prijzen. Dit doet vermoeden dat offshoring belangrijk kan zijn voor de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven, vooral tegenover de Amerikaanse concurrenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig